Blues-ul libertății și prietenia transatlantică: România răspunde prezent

Publicat: 02 iul. 2025, 18:29, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Blues-ul libertății și prietenia transatlantică: România răspunde prezent

Nu orice recepție e o poveste. Dar când două figuri emblematice ale reformei românești – Nicușor Dan și Ilie Bolojan – sunt așteptate împreună în curtea Ambasadei SUA, la sărbătoarea Zilei Independenței, parcă și aerul capitalei devine mai respirabil. Un gest, o invitație, o prezență – și, dintr-o dată, relația România–America nu mai e doar un acord pe hârtie, ci un omagiu viu adus unor valori care, uneori, și la noi, îndrăznesc să înmugurească: onestitate, demnitate, parteneriat.

Un 4 iulie la București, cu sunet de muzicuță și ecouri de speranță

Sub tema „Red, White and Blues”, anul acesta nu se va cânta doar libertatea Americii, ci și speranța României. Blues-ul – muzica durerii transformate în artă, a greutăților topite în versuri crude și frumoase – e, poate fără să știm, coloana sonoră perfectă pentru ce trăim azi în țara noastră: o ieșire lentă din noaptea imposturii, înspre o zi a deciziilor responsabile.

Ce a transmis Ambasada SUA la București:

„Sărbătorim împreună Ziua Independenței Statelor Unite la tradiționala recepție găzduită de Ambasada SUA la București. Tema recepției de anul acesta este „Red, White and Blues” – un omagiu adus muzicii blues, care conține povești despre libertate, curaj și spiritul autentic al sudului Americii.

Cu această ocazie, ne bucurăm să-i avem alături pe artiști români care vor aduce pe scenă energia și farmecul stilurilor blues și jazz: Alexandra Sîrghi, Marcian Petrescu & The Night Train, Vali “Sir Blues” Răcila & Raul Kusak, Alex Tomaselli Band, Southernman Robbie.

Este o onoare să-i găzduim în cadrul recepției pe prietenii și partenerii din România, alături de care vom celebra valorile noastre comune: libertatea, democrația și parteneriatul. Mulțumim că sunteți parte din această poveste!”, a transmis Ambasada SUA.

Bolojan și Dan: discreți, dar esențiali

Nu sunt lideri care rup mulțimea în aplauze, nici nu domină talk-show-urile prin voci tunătoare. Dar sunt acolo unde trebuie, când trebuie. Participarea lor anunțată la recepția Ambasadei SUA este, în fond, mai mult decât un gest de curtoazie diplomatică. Este confirmarea unui parteneriat autentic, care nu ține doar de politici de apărare sau interese economice, ci de o alianță morală: între democrații care se luptă cu corupția și un model de democrație matură, imperfectă, dar constant îmbunătățită.

Cei doi nu au nevoie de artificii: prezența lor la un astfel de eveniment e o garanție că România poate livra, din când în când, politicieni care nu sunt tributari clanurilor, ci ideilor.

Ziua Independenței, sărbătorită la București – dar pentru cine?

S-ar putea spune că sărbătorim o poveste străină. Dar dacă privești mai atent, Ziua Independenței americane nu e doar aniversarea unei țări, ci a unui principiu: că orice popor are dreptul de a-și construi propriul destin. România nu mai e o colonie, dar nici pe deplin liberă n-a fost. Captivă între rețele, sinecuri și trădări, țara noastră pare uneori că-și așteaptă propriul 4 iulie. Nu în sensul unei revolte, ci al unei înțelegeri clare: că libertatea se apără zi de zi, nu o dată la patru ani.

Blues-ul american ni se potrivește mai mult decât credem

Iar când americanii se pregătesc să cânte blues la București, tocmai în România de azi genul ăsta de muzică pare să aibă cel mai potrivit ecou. Pentru că românul autentic – ăla care nu cere, nu fură, ci speră și tace – trăiește într-un cântec care, deși dureros, are armonie.

Un blues pentru viitor

Pe scena Ambasadei, blues-ul nu va fi doar decor. Va fi semnul că emoțiile sincere nu se tem de sobrietatea oficială. Va fi mesajul că libertatea nu vine niciodată de sus, ci se cântă, se simte, se construiește. Cu fiecare decizie corectă, cu fiecare lider care refuză să fure, cu fiecare român care rămâne drept.

Și poate că, pentru prima dată după mult timp, prezența lui Nicușor Dan și a lui Ilie Bolojan în același loc nu este doar o poză pentru posteritate, ci semnalul că România poate, cu puțină înțelepciune și multă muncă, să meargă mai departe pe drumul reformei.

Un drum lung, da. Dar cum se cântă în blues, „it’s a long road, baby… but it’s ours”.