BNR: Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor urcă la 4,06% pe an

Publicat: 30 sept. 2022, 13:31, de Autor: Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
BNR: Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor urcă la 4,06% pe an
BNR

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 4,06% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR).

Conform OUG 19/2019, „pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(…) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”.

Banca Naţională a României a publicat, în data de 2 mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat vineri la 7,93% pe an. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,10%, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 8,23% pe an, de la 8,22% în şedinţa anterioară.

Cresc ratele bancare

Majorarea IRCC, cunoscută și așteptată deja, va duce și la creșterea ratelor bancare pentru aproape 500.000 de debitori care au creditele raportate la IRCC și nu la ROBOR. Iar majorarea ratelor va continua și în următoarele două trimestre deoarece dobânzile au urcat, iar raportarea IRCC se face cu întârziere.

Paradoxal, dacă anul viitor situația din economie se va calma și inflația se va domoli (ceea ce este de așteptat având în vedere că baza de raportare va fi cea de anul acesta), ROBOR va intra pe un trend descendent, iar debitorii care au ca referință ROBOR să vadă o reducere a ratelor bancare înainte de cei cu IRCC.