BNR: Românii au ajuns să dețină active imobiliare de 400 miliarde euro în 2021, nivel record pentru ultimii zece ani

Avu­ţia imobiliară a popu­­laţiei a continuat să crească, în 2021, ajungând la aproape 2.000 miliarde lei (400 miliarde euro), ceea ce înseamnă un nivel record al ultimului deceniu, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Un an bun, cu un volum ridicat al activelor imobiliare, a mai fost înregistrat în 2008, de 1.860 miliarde de lei, nivelul exprimat în euro fiind atunci mai ma­re, de circa 500 de miliar­de de euro. 

Activele imobiliare continuă să aibă o pon­­dere majoritară în avuţia românilor, de circa 75,6%, pe fondul ratei ridicate de deţi­ne­­re a imobilelor (95,8%, conform Eurostat). În perioada pande­mi­ei de COVID-19 acti­ve­le imobilia­re ale popu­la­ţi­ei s-au majorat cu 233 miliarde ei, respec­tiv cu 13,4%.

Creşterea avuţiei imo­biliare a româ­ni­lor de-a lungul tim­pu­lui a fost influenţată şi de majorarea preţu­rilor (indi­cele de preţ imo­biliar fiind în creştere). De asemenea, a contribuit și legis­laţia care încurajează de­ţi­nerea de active imo­biliare mai degrabă decât (re)investirea în acti­vităţi productive. Creşterea activelor imobiliare ale româ­nilor a fost susţinută şi de bănci, creditarea ipotecară fiind în ascensiune.

Raportat la nivelul de acum 10 ani, averea imobiliară a românilor a crescut cu 57,6%.

Fondul locativ la nivelul României a depăşit 9 milioane de locuinţe. Deși România înre­gistrează cea mai ridicată rată a deţinerii de imobile din Uniunea Europea­nă, persistă un grad crescut al inegalităţii de avuţie.

Mai multe articole...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole