Boboteaza cailor, sărbătorită în Pietroșani, județul Prahova

Publicat: 06 ian. 2022, 14:52, de Nina Marcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Boboteaza cailor, sărbătorită în Pietroșani, județul Prahova

Într-un sat din Prahova există pe 6 ianuarie, când creştin – ortodocşii sărbătoresc Boboteaza, de multe sute de ani, un obicei mai puţin întâlnit în alte părţi de ţară: botezul cailor.

Gătiţi şi botezaţi

Satul Pietroşani aparţine de comuna Puchenii Mari şi, dacă n-ar avea botezul cailor, ar fi, poate, unul obişnuit. Încă din ziua precedentă sărbătorii, ţăranii din Pietroşani încep, cu toată seriozitatea, să-şi ţesale şi să-şi spele caii din gospo­dărie. Ba unii îi şi hrănesc cu tărâţe şi grăunţe mai bune decât în restul anului. Căci a doua zi, pe 6 ianuarie, caii din tot satul sunt scoşi din grajduri şi duşi în centrul comunei, unde preotul, după ce sfinţeşte apele pentru oameni, botează şi caii. Practic, tot satul se mută în centru.

Toată lumea e – ca la o nuntă, când priveşte cu nesaţ mireasa şi ginerele – cu ochii pe cai: care e mai gras, care are pielea mai lucioasă, care are coada mai înfoiată ori pe spatele căruia stăpânul a aşezat o cuvertură mai frumoasă.

Cel puţin la fel de gătiţi precum caii sunt şi proprietarii lor. Unii au scos de la naftalină costumele populare, vechi, de pe vremea străbunicilor, ca să dea evenimentului notorietatea dorită. Nicio autoritate din comună, aleasă sau numită, nu lipseşte de la botezul cailor. Când preotul sfârşeşte slujba pentru oameni, iese afară cu mănunchiul de busuioc şi începe să boteze şi animalele.

Să plece boala…

Tradiţia e veche şi se pierde în negura timpului. Nimeni nu mai ştie azi cum, când, de ce a început. Dar oamenii ştiu aşa: „Noi trebuie să ne botezăm caii, pentru că aşa vor fi feriţi de rele, de boli, vor fi mai puternici şi vor reuşi să facă mai bine muncile câmpului, la care noi îi punem în mod frecvent. Aşa cum ne botezăm noi, oamenii, aşa e firesc să primească şi caii botezul. E drept că şi vacile şi câinii sunt tot animale de pe lângă casa omului, dar parcă ne e mai aproape calul. Şi cum ar fi să venim şi cu vacile la biserică? Pe ele le botezăm noi, acasă. Calul e un animal mai nobil“. Cu certitudine, ţăranii din Pietroşani consideră că botezul fereşte caii de toate relele.

Parada celor mai falnici După ce toţi caii primesc, cuminţi, botezul, începe parada celor mai „falnici“ şi apoi concursul menit să-l desemneze pe cel mai frumos şi mai bun trăpaş. Acest lucru depinde în egală măsură şi de cal, şi de călăreţ. Calul câştigător este la sfârşitul întrecerii premiat, ba primeşte chiar şi o diplomă. Premiul constă în furaje mai bune, în cuburi de zahăr, în harnaşamente pentru a fi mânuit mai bine.

După botez şi concurs, toţi sătenii, implicit caii, pleacă pe la casele lor.