Bogdan Aurescu: E important să găsim soluții alternative pentru a reduce dependența UE de energia din Rusia

Publicat: 15 mart. 2022, 20:52, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Bogdan Aurescu: E important să găsim soluții alternative pentru a reduce dependența UE de energia din Rusia
Bogdan Aurescu

România sprijină aderarea Ucrainei la UE și la NATO, atunci când condițiile o vor permite, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu într-un interviu la CNN. El a vorbit și despre soluțiile pe care le caută UE de a reduce depedndența energetică de Rusia.

„România a fost și este una din țările care susține cu tărie aspirațiile Ucrainei de a adera la UE și NATO. La summit-ul NATO de la București din 2008, Alianța a decis ca Ucraina și Georgia să devină membre, atunci când vor fi îndeplinite condițiile și am sprijinit perspectivele europene și euroatlantice ale Ucrainei”, a spus Aurescu.

„În ceea ce prevede zona de excludere aeriană, decizia Alianței a fost anunțată de secretarul general al NATO. Implicarea NATO în acest conflict ar pune alianța într-un conflict direct cu Rusia, iar pentru că Ucraina nu este membră NATO, acest lucru nu poate fi făcut”, a explicat el.

„NATO a ajutat Ucraina și continuă să o ajute pe toate căile posibile. Statele membre ajută de asemenea Ucraina, cu excepția implicării directe a NATO în acest conflict. Și UE sprijină Ucraina. Azi a fost adoptat un nou pachet de sancțiuni, care include interzicerea importurilor de oțel din Rusia și a exporturilor europene de bunuri de lux către Rusia. Pachetul de sancțiuni este foate puternic și alături de alte țări, pune presiune asupra Rusiei”, a adăugat ministrul.

„În ceea ce privește energia, aceasta creează vulnerabilități pentru Uniunea Europeană în ansamblu și pentru statele membre, de aceea avem acest plan de a reduce cât mai repede posibil dependența de gazul și alte produse energetice din Rusia. România este printre țările cel mai puțin dependente de gazul rusesc, dar UE depinde în proporție de 40% de importurile de gaze din Rusia, de 27% de importurile de țiței și de 47% de importurile de cărbune și combustibili din Rusia. Cifrele sunt din 2019, dinainte de pandemie”, a spus Aurescu.

„E important să găsim soluții alternative pentru a reduce această dependență prin investiții în energia nucleară, de exemplu – iar România face acest lucru – prin investiții în energie regenerabilă, prin diversificarea surselor și prin interconectarea țărilor. Astăzi, în timpul vizitei președintelui Bulgariei la președintele Iohannis, am discutat despre urgentarea punerii în funcțiune a Interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia, pentru a ne permite să importăm mai mult gaz din alte surse decât Rusia”, a adăugat el.

Ministrul a vorbit și despre criza refugiaților din Ucraina.

„Peste 460.000 de refugiați ucraineni și aproxmativ 30.000 de cetățeni au unor țări terțe au intrat în România, iar cifrele vor crește, din estimările Organizației Internaționale pentru Migrație. Chiar dacă luptele se vor opri, refugiații vor continua să vină, deoarece condițiile de trai s-au deteriorat în urma agresiunii rusești. Am primit toți refugiații care au venit în România, indiferent de naționalitatea lor. Cei mai mulți sunt ucraineni, mai ales femei și copii. Aproximativ 80.000 au rămas în România și mai mult de o treime sunt copii. Le oferim posibilitatea de a se înscrie în școli și universități, asistență medicală gratuită, adăpost, orice e nevoie pentru a se simți confortabil, în situația dată. Multe ONG-uri și cetățeni s-au mobilizat și cred că îi vom putea primi pe toți cei care vin”, a spus el.

„Peste 90 de țări ne-au cerut sprijin pentru a-și evacua cetățenii, peste 20 de misiuni diplomatice din Kiev au fost evacuate prin România, iar acest efort umanitar continuă prin hub-ul pe care l-am stabilit în Suceava, care asigură și trimiterea de ajutor umanitar în Ucraina”, a adăugat Aurescu.