Bogdan Despescu spune stop joc combaterii criminalității, dar și traficului de ființe umane și de droguri

Publicat: 07 sept. 2020, 20:03, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Bogdan Despescu spune stop joc combaterii criminalității, dar și traficului de ființe umane și de droguri
Bogdan Despescu

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Bogdan Despescu a anunţat în această săptămână înfiinţarea unei noi structuri în cadrul IGPR. Numită Poliţia Siguranţă Şcolară aceasta va avea rolul de a creşte siguranţa în jurul şcolilor. Numai că înființarea noii structuri va conduce la punerea pe linie moartă a trei structurii extrem de importante din MAI.

Bogdan Despescu a precizat că noua structură va colabora cu unităţile şcolare şi autorităţile locale, urmând să îşi înceapă activitatea la debutul anului şcolar. „Ţinând cont de preocuparea permanentă a conducerii MAI pentru îndeplinirea obiectivelor în ceea ce priveşte siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice, ministrul Afacerilor Interne a luat decizia înfiinţării unui structuri distincte în cadrul Poliţiei Române. Structura nou-înfiinţată va îmbunătăţi şi consolida parteneriatul MAI – şcoală – autorităţi locale. Va exista o prezenţă mult mai mare şi mai activă a poliţiştilor în mediul şcolar, respectiv în procesul educaţional. Poliţiştii vor identifica mediile favorabile comiterii de infracţiuni şi vor stabili legături permanente cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ, cu reprezentanţii ONG-urilor, precum şi ai autorităţilor locale”, a subliniat Despescu.

Paralizare funcțională prin teleportare instituțională

Secretarul de stat Bogdan Despescu a menționat că la noua structură denumită Poliţia Siguranţă Şcolară vor lucra 266 de poliţişti. Însă acesta nu a precizat de unde vor proveni cei 266 de polițiști care vor lucra la noua structură. Dar în documentele oficiale ale ministerului se precizează că polițiștii care vor lucra la Poliţia Siguranţă Şcolară vor proveni de la trei structurii foarte importante ale MAI. Este vorba despre Agenția Națională Antidrog (ANA), Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității Practic, cele instituții vor fi paralizate și vor face doar figurație pentru că simplul fapt că nu își vor mai putea desfășura activitate așa cum au fost concepute din lipsă de personal. Asta înseamnă că activitatea de combaterea și prevenire a traficului de droguri, a traficului de persoane și criminalitâții va fi pusă pe butuci.

ANA în aer, SUA da, România ba

De exemplu, Agenția Națională Antidrog va rămâne doar cu o structură centrală de circa 40 de persoane care se va ocupa doar cu strategii și statistică, dar nu va mai face prevenire, asistență medicală și consiliere ca și până acum. De asemenea, aceași soartă ca și ANA va avea și va fi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. Numai că aici problema este extrem de sensibilă după ce România a fost criticată recent într-un raport al Departamentului de Stat al SUA privind combaterea traficului de persoane.fapt pentru care se menține supravegherea pentru al doilea an consecutiv pentru lipsa de măsuri în gestionarea fenomenului infracțional.