Boiko Borisov, premierul Bulgariei: „Niciodată nu m-a motivat dacă oamenii ne iubesc sau ne urăsc”

Publicat: 19 mart. 2021, 12:00, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Boiko Borisov, premierul Bulgariei: „Niciodată nu m-a motivat dacă oamenii ne iubesc sau ne urăsc”

Bulgaria reintroduce restricţii severe ca urmare a creşterii îngrijorătoare a numărului cazurilor de COVID-19 şi al deceselor.

Astfel că începând de luni vor fi din nou închise – pentru a treia oară de la începutul pandemiei – şcolile, grădiniţele, mall-urile, cinematografele, teatrele, muzeurile, pub-urile, sălile de fitness, bazinele de înot şi cazinourile, potrivit BTA.

Vieţile oamenilor şi sănătatea sunt cele mai importante’‘, a declarat premierul Boiko Borisov, justificând introducerea acestor măsuri nepopulare chiar în preajma alegerilor legislative din 4 aprilie. ”Niciodată nu m-a motivat dacă oamenii ne iubesc sau ne urăsc. Alegerile vin şi trec.

Sănătatea oamenilor este mereu pe primul loc pentru noi, chiar şi cu preţul unor daune politice provocate de oponenţii noştri”, a mai spus premierul conservator bulgar.

În malluri vor rămâne deschise doar supermarketurile, farmaciile, oficiile bancare, de asigurări şi telecomunicaţii, serviciile de optică, cele de curăţenie şi magazinele care vând hrană pentru animale.

Restaurantele şi celelalte unităţi de catering vor putea face numai livrări la domiciliu. Restaurantele vor fi închise inclusiv în hoteluri, clienţii acestora urmând să ia masa în propriile camere. Asociaţia bulgară a hotelurilor şi restaurantelor a cerut guvernului de la Sofia despăgubiri pentru a compensa pierderile suferite.

Măsurile adoptate se bazează pe criterii medicale

Orice fel de adunări şi evenimente (congrese, conferinţe, seminarii etc.) sunt interzise, iar nunţile şi botezurile se pot desfăşura cu maxim 15 participanţi.

La rândul său, ministrul bulgar al sănătăţii, Kostadin Anghelov, le-a cerut politicienilor să nu speculeze această situaţie în campania electorală şi a insistat că măsurile adoptate se bazează pe criterii medicale.

Din cauza afluxului de pacienţi COVID-19, serviciile de urgenţă şi spitalele din Bulgaria au ajuns la limită. Ultima raportare zilnică arată 4.201 de noi infectări şi 136 de decese asociate COVID-19 în această ţară cu circa 7 milioane de locuitori. În ultimele 14 zile rata infectărilor la 100.000 de locuitori a crescut cu 94%, iar cea a deceselor asociate COVID-19 cu 120%.