Bolile cardiovasculare, o amenințare majoră, ignorată de tinere 

Greșim crezând că bolile cardiovasculare sunt rezervate persoanelor în vârstă. Medicii avertizează că și tinerele sunt extrem de expuse acestor boli din cauza tabagismului, stresului, sedentarismului și contracepției. În plus, tinerele sunt prea puțin informate despre acest risc major.

Problemele cardiovasculare sunt în creștere în cazul tinerelor, subliniază cardiologul  Catherine Monpere din Franța, consultat de 20 Minutes. Specialista pune aceste probleme majore pe seama tabagismului, stresului, contracepției, stilului de viață al femeilor cu vârste sub 35 de ani, factori care le fac vulnerabile în fața bolilor cardiovasculare. Cardiologii semnalează că, deși tinerele sunt din ce în ce mai amenințate de aceste boli, totuși ele sunt prea puțin informate asupra acestui risc.

De exemplu, tabagismul și sedentarismul fac ca femeile să piardă protecția de care ele beneficiază în mod natural până la menopauză datorită estroenilor, subliniază cardiologul Catherine Monpere, în cadrul unei conferințe de presă a Federației franceze a cardiologiei (FFC), citată de 20 Minutes. Specialista observă o degradare a cunoștințelor de bază asupra acestor riscuri în cazul tinerelor.

Tabagismul este unul dintre principalii factori de risc și explică creșterea incidenței accidentelui vascular cerebral, infarctului miocardic și hipertensiunii în cazul femeilor. O țigară înseamnă riscuri cardiovaculare cu 25% mai mari pentru femei, explifică doctorul Monpere.

Și, din păcate, tabagismul nu scade. Dimpotrivă, este din ce în ce mai frecvent și vizibil. Un alt factor neglijat și agravant este sedentarismul în legătură directă cu obezitatea.

Potrivit specialistului, femeile sunt insuficient informate asupra modului de folosire a contracepției cu estrogen, neglijând contraindicațiile –  tutun, diabet, migrene etc.- , ceea ce le vulnerabilizează. ”Este inacceptabil să mori din cauza unei contracepții contraindicate”, explică Claire Mounier-Vehier, asociația ”Agir pour le Coeur des Femmes”.

Sarcina și post-partum sunt perioade care trebuie atent monitorizate. Doar 25% dintre femei sunt informate asupra riscului din perioada sarcinii, avertizează Federația franceză a cardiologiei.

Alte patologii, cum sunt sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, pot fi factori de risc. ”De asemenea, din cauza supra stimulării ovariene, femeile care au recurs la procreare medical asistată sunt mai vulnerabile”, precizează Stephane Manzo-Silberman, cardiolog la Pitie-Salpetriere.

În Franța, cu 200 de decese zilnic și 76.000 anual, bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces la femei. Or, în 8 cazuri din 10, debutul bolii putea fi evitat prin prevenție, transmite ”Agir pour le Coeur des Femmes”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...