Boloș și Câciu au reînființat banca lui Vîntu

La ultima ședință de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț care a trecut neobservat, dar care, ulterior, ne-a trimis cu gândul la vremea când sute de mii de români s-au ruinat prin intermediul FNI.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în debutul ședinței de Guvern de săptămâna trecută, că Executivul va aproba actul de constituire al Băncii de Investiții și Dezvoltare a României. „Ministerul Finanțelor vine astăzi cu alt proiect important, aprobăm actul de constituire al Băncii de Investiții și Dezvoltare a României. De peste un deceniu se vorbește despre această bancă care există în toate țările din Europa, noi o construim în sfârșit! Banca aceasta reprezintă veriga lipsă dintre banii Instituțiilor Financiare Internaționale și proiectele strategice de investiții ale României. Vom avea, astfel, instrumentele financiare adecvate proiectelor de care economia țării are cu adevărat nevoie. Banii pentru obiective concrete, care să schimbe în bine viața românilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Opsss! Chiar așa?

Guvernul României, pas cu pas, pe urmele lui Vântu

Practic, ministrul Finanțelor, preotul Marcel Boloș a venit în Guvern cu proiectul de constituire a Băncii de Investiții și Dezvoltare după ce anul trecut, fostul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, promovase în Executiv HG nr. 1204/2022, privind constituirea, organizarea și funcționarea Băncii de Investiții și Dezvoltare – S.A., cu modificările și completările ulterioare . Dar ceea ce s-a uitat prea repede este faptul că în anul 2000, afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu a înființat Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) condusă de Nicolae Văcăroiu, cel care ulterior a ajuns președintele Curții de Conturi a României. Atunci, Nicolae Văcăroiu s-a pus în slujba lui Vîntu și ambii au nenorocit sute de mii de oameni la FNI, furându-le banii depuși. Așadar, Câciu și Boloș au reînființat  banca lui Vântu din 2000 și n-ar fi exclus să-l vedem iar la BID pe Nicolae Văcăroiu chiar dacă are 80 de ani. Noua bancă se constituie pe perioadă nedeterminată ca societate pe acțiuni, administrată în sistem dualist, în care statul român deține, în mod direct pe toată durata de funcționare a Băncii, prin Ministerul Finanțelor, 100% din capitalul social. În 2000, BID era a lui Vântu, acum va fi a statului român! Atunci a fost nășită de Vîntu și Văcăroiu, acum este „dusă” la „botezul” BNR de nașii Ciucă și Ciolacu împreună cu „finii” Câciu și Boloș! 

Mai multe articole...

Cele mai citite articole