Bombardamente în apropierea centralei nucleare Zaporojie, în timp ce vizita ONU stagnează

Obuze de artilerie au lovit din nou duminică oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, în contextul în care Rusia a cerut ONU să asigure securitatea sitului, relatează DPA.

Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă pentru bombardamentele de duminică şi ambele au raportat că un civil a fost ucis.

Autorităţile ruse au declarat că “naţionaliştii din Ucraina” au lovit zona, în timp ce primarul ucrainean al oraşului, Dmitro Orlov, a vorbit despre o “provocare criminală” din partea Rusiei.

Nu a existat nicio confirmare independentă a incidentului.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este ocupată de trupele ruseşti din martie, este supusă bombardamentelor de mai multe săptămâni.

Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să inspecteze situl. Cu toate acestea, Naţiunile Unite, Rusia şi Ucraina nu pot ajunge la un acord cu privire la planificarea vizitei.

Diplomatul rus Mihail Ulianov a cerut Naţiunilor Unite să intervină pentru a asigura siguranţa centralei.

Secretariatul ONU are sarcina de a ”da undă verde pentru o vizită la centrala nucleară a experţilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică”, a declarat Ulianov pentru agenţia rusă de presă de stat TASS într-un interviu publicat duminică.

Potrivit unor rapoarte, ONU nu i-a permis până acum şefului AIEA, Rafael Grossi, să meargă în Ucraina, nu doar din motive de securitate, ci şi din cauza unei dispute privind itinerariul.

Grossi ar putea să călătorească sub protecţia Rusiei prin peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova în 2014, dar acest lucru ar fi perceput ca un afront de către Kiev.

Ucraina acuză trupele ruseşti că folosesc centrala nucleară ca pe o fortăreaţă din care trag asupra micilor oraşe Nikopol şi Marganeţ, care se află pe celălalt mal al lacului de acumulare Nipru.

Rusia, pe de altă parte, susţine că Ucraina bombardează uzina cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete.

Între timp, Kremlinul a anunţat că a lovit ţinte în zeci de locuri din estul Ucrainei cu rachete şi artilerie.

Atacurile s-au concentrat în regiunea Doneţk, a precizat Ministerul rus al Apărării. În regiunea învecinată Harkov, satul Udî a fost capturat, a precizat Moscova, iar un depozit de combustibil de lângă Sloviansk a fost distrus.

Statul major ucrainean de la Kiev a raportat atacuri intense în estul şi sudul ţării. În regiunea Doneţk, o tentativă a forţelor ruseşti de a pătrunde în Sloviansk a fost respinsă, a precizat acesta.

În general, Kievul a menţionat că situaţia a rămas în mare parte neschimbată.

3 COMENTARII

 1. Care sunt știrile de război din partea rusă?
  Iată o traducere apropiată: Linia fierbinte a portalului pentru drepturile omului „Gulagu.net” a primit un apel în apărarea condamnaților deținuți în FKU KP-11 al Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia din Republica Mordovia.
  https://gulagu.net/appeal/2022-06-29-1337.html
  “În ShIZO FKU IK-11, satul Yavas din Republica Mordovia, pe 13 iunie 2022, ofițerii coloniei l-au condus pe condamnat Aliev Samir Mokhnat-Ogly la sinucidere, umilindu-i onoarea și demnitatea, forțându-l să se dezbrace până la gol pe o cameră video, motivându-l cu o percheziție completă, față de care și-a exprimat dezacordul de a-și scoate chiloții pe o cameră video, cerând angajaților să scoată camera video, angajații i-au ignorat cererea și, depășind puterile lor oficiale, s-au năpustit. , și-au răsucit brațele și și-au scos cu forța chiloții. În același timp, nu a fost găsit nimic interzis asupra lui. În semn de protest, în disperare, Samir și-a deschis venele, obosit de hărțuirea angajaților acestei instituții, care umilesc onoarea și demnitatea condamnatului, îi provoacă la măsuri extreme, aducând condamnații la sinucidere”.

 2. Ce simți ca să mergi la război? Patriotism sau Coruptia ?
  Rusia!
  Au fost unități cu peste 150% victime.
  Aceasta înseamnă că unitatea intră în luptă, pierde poate 50% din soldați, se retrage, se împrospătează cu noi soldați, merge din nou la luptă și așa mai departe.

 3. Dintr-o auzire într-un taxi în inima Moscowei. Șoferul vorbește cu un prieten la telefon. – … Ar fi bine să te duci la luptă. – Glumești, sunt pensionar în general, unde să merg? Și ce, îți vor da o mitralieră, dar poți pleca. – Da, n-aș merge pentru un milion. – Și pentru 5 milioane? – Da, pentru cine, cum să lupt pentru ceva? Pentru acești nenorociți nici în gând? Nu, trec. – De ce nu mergi? Pentru ca_ am doi copii, mai am ceva de făcut? Ce am uitat acolo? – Trebuie să-mi hrănesc familia și nu să alerg pe front, știe unde și nu este clar de ce cu o armă _ Noi înșine trăim într-un rahat, așa că ne-am dus pe front și să-i învățăm pe alții sau pe noi ce?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...