Boom imobiliar în Buzău după desființarea ariei protejate a Pădurii Crâng

Publicat: 26 feb. 2024, 21:13, de Vlad Stefan Orjan, în Imobiliare , ? cititori
Boom imobiliar în Buzău după desființarea ariei protejate a Pădurii Crâng

Județul Buzău a devenit subiectul unui scandal major în urma desființării pădurii și parcului Crâng, cea mai mare pădure parc din estul Europei, pentru construirea unui ansamblu rezidențial. Informațiile arată că primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, și președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău, Petre Emanoil Neagu, ar fi fost implicați în această decizie controversată pentru a favoriza un om de afaceri controversat.

Încă din anul 2017, Constantin Toma ar fi depus eforturi constante pentru a scoate Pădurea Parc Crâng de sub statutul de arie protejată, iar în ultimii ani au avut loc tăieri masive ale masei lemnoase, fapt care a stârnit îngrijorarea publicului și a activiștilor ecologiști. În cadrul unei ședințe ordinare a CJ Buzău, care a avut loc astăzi, 26 februarie 2024, s-a votat un proiect în care Pădurea Crâng nu mai figura drept arie protejată.

Modificări asupra proiectului cu doar 12 minute înainte de începerea ședinței

Sursele noastre arată că modificarea a fost făcută cu doar 12 minute înainte de începerea ședinței publice, iar proiectul de hotărâre a fost asumat declarativ de către președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu. Cu toate acestea, se pare că decizia a fost luată în tandem cu primarul Constantin Toma, iar în ședință, aceștia nu au oferit explicații privind eliminarea statutului de rezervație naturală pentru laleaua galbenă, specie protejată, prezentă în această pădure.

”În primul rând ar fi trebuit să amânați acest vot pentru simplul motiv că inițial ați pus că Pădurea Parc Crâng este arie protejată, iar acum nu mai este, deci ar fi fost de bun simț și legal ca această hotărâre să se amâne de pe ordinea de zi”, a spus activistul Sorin Udrea în cadrul ședinței de Consiliu Județean.

Un aspect notabil este că proiectul de hotărâre nu a ținut cont de solicitarea de amânare până când Pădurea Crâng va fi scosă din intravilan, conform Codului silvic. Activiștii ecologiști și cetățenii prezenți au fost nemulțumiți de lipsa de transparență și de răspunsurile evazive ale autorităților la întrebări cruciale.

Mai mult, primarul Constantin Toma a făcut afirmații acuzatoare și mincinoase, aducând acuzații la adresa activiștilor pentru drepturile animalelor. În același timp, Toma pare să ignore responsabilitățile privind gestionarea câinilor fără stăpân și se pare că favorizează o firmă locală în detrimentul respectării legii și bunăstării animalelor.

Rezultatul acestui scandal este că, începând de astăzi, 26 februarie 2024, Pădurea Parc Crâng nu mai beneficiază de statutul de arie protejată, iar lalelele, inclusiv cele de Crâng și cele pestrițe, au pierdut statutul de rezervație naturală. Această decizie ridică semne de întrebare cu privire la direcția în care se îndreaptă dezvoltarea urbană și conservarea mediului în Buzău, iar reacțiile publicului sunt așteptate cu interes.

Totuși există și o veste bună, asociațiile de protecția mediului au anunțat că vor ataca în instanță această hotărâre.

START la imobiliare!

Având în vedere că Pădurea Crâng nu mai beneficiază de statutul de Arie Protejată, iar laleaua nu mai este sub protecție, omul de afaceri buzoian Lepădatu are acum libertatea de a demara proiectul imobiliar în Parcul Crâng. PUZ-ul prevede construirea de blocuri cu un număr de 8 etaje.

Investitorii sunt cunoscuta familie din Buzău – Lepădatu.

Într-o declarație, primarul Constantin Toma a manifestat sprijinul său pentru planurile imobiliare ale familiei Lepădatu.

„Sper că stația de betoane să dispară cât mai curând, deoarece reprezintă o sursă mai mare de poluare decât construirea de locuințe în acea zonă. În ceea ce privește blocurile de locuințe, investitorul parcurge în prezent toți pașii legali pentru obținerea aprobărilor necesare. Personal, nu văd motive pentru care nu ar putea exista locuințe acolo!”, a declarat edilul municipiului Buzău, Constantin Toma.