BOR se îngrijește de peste 66.000 de bătrâni singuri, nedeplasabili, cu grave probleme de sănătate

Publicat: 24 iul. 2023, 22:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
BOR se îngrijește de peste 66.000 de bătrâni singuri, nedeplasabili, cu grave probleme de sănătate

Biserica Ortodoxă Română precizează că este deschisă și disponibilă pentru a coopera cu institutuțiile statului în beneficiul persoanelor vârstnice. Trebuie menționat că BOR are tradiție și experiență în ajutorarea acestei categorii de persoane.

”Încă de la începutul expunerii mediatice a cazurilor tragice de la azilele de vârstnici din judeţul Ilfov, Biserica a arătat deschidere şi disponibilitate pentru o cooperare punctuală şi sistematică cu instituţiile statului în beneficiul persoanelor vârstnice. Reprezentanţi ai Federaţiei Filantropia au participat la întâlnirea consultativă cu ONG-urile în data de 10.07.2023 solicitată la nivel guvernamental”, se transmite într-un comunicat al BOR.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2023 în Patriarhia Română ca An omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice, iar în data de 11 aprilie 2023 a fost semnat un Protocol de cooperare în domeniul incluziunii sociale/asistenţei sociale dintre Patriarhia Română şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, cu scopul intensificării cooperării în domeniul social, atât în ceea ce priveşte îngrijirea de lungă durată, cât şi celelalte programe şi proiecte sociale care vizează toate categoriile sociale dezavantajate, se precizează în același comunicat.

Pe tot cuprinsul Patrihariei Române funcționează mai multe așezăminte social-filantropice destinate diferitelor categorii de persoane vulnerabile.

„În ceea ce priveşte vârstnicii, la nivelul anului 2022 vorbim de un număr de 27 centre de zi pentru vârstnici, 53 centre rezidenţiale, 30 servicii de îngrijire la domiciliu şi 21 servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu. Pe lângă aceste instituţii special dedicate vârstnicilor există şi 61 birouri de asistenţă socială, 120 cantine sociale şi masa la domiciliu care au ca beneficiari şi persoane vârstnice. Astfel, se înregistrează 66.829 persoane vârstnice: bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezintă grave probleme de sănătate”, conform comunicatului BOR.

În acest an, la nivel național, se pun bazele unei rețele de centre de zi destinate vârstnicilor. De asemenea, Federația Filantropia, care reunește 25 de ONG-uri, are acreditat cursul de calificare „Îngrijitor la domiciliu” şi desfăşoară două proiecte Erasmus+: „GREAT – Grandparenting as Resource to Enhance the Educational Adult Community” (Bunicii ca resursă pentru îmbunătăţirea comunităţii educaţionale pentru adulţi) şi Proiect „Adapting to the new” (Adaptarea la nou) destinate persoanelor vârstnice.