Laszlo Borbely: „Să gândim global şi să acţionăm local!”

Publicat: 28 oct. 2021, 22:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Laszlo Borbely: „Să gândim global şi să acţionăm local!”
Laszlo Borbely

Repopularea cu păstrăv şi ecologizarea ajută la menţinerea biodiversităţii şi aduce beneficii directe pentru oameni care vor avea acces la apă potabilă de o calitate mai înaltă.

Afirmația îi aparține lui Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Potrivit acestuia, aproape 70% dintre cetăţeni consideră că apele dulci ale României sunt poluate. „Păstrăvii indigeni, un indicator al calităţii apei, sunt din ce în ce mai puţini. Cauzele sunt multiple şi ţin atât de activitatea umană cât şi de fenomenele naturale”, se menţionează într-un comunicat.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a sprijinit Asociaţia Dianim în implementarea unui proiect prin care pârâul Belchia, sursa de apă potabilă a oraşului Gheorgheni, judeţul Harghita, a fost ecologizat şi repopulat cu puiet de păstrăv indigen. „Să gândim global şi să acţionăm local! Ne bucurăm că am reuşit să susţinem un proiect special care este un exemplu de proiect sustenabil. Repopularea cu păstrăv şi ecologizarea ajută atât la menţinerea biodiversităţii şi aduce beneficii directe pentru oameni care vor avea acces la apă potabilă de o calitate mai înaltă. Venim astfel şi în întâmpinarea doleanţelor cetăţenilor care în proporţie de aproape 70% consideră că apele dulci ale României sunt poluate. Ne dorim să extindem şi să încurajăm multiplicarea unor iniţiative de acest fel”, a declarat Laszlo Borbely.

S-a efectuat mnonitorizare cu metode ştiinţifice

Potrivit sursei citate, activităţile realizate în cadrul proiectului sunt: executarea a 20 de cascade simple în vederea ridicării capacităţii de bonitate a habitatului pentru păstrăvul indigen; achiziţia a 2.000 de puieţi de păstrăv indigen şi acţiunea de repopulare; monitorizarea succesului acţiunii de repopulare cu metode ştiinţifice pe o perioadă de doi ani; acţiuni de combatere a braconajului piscicol; acţiuni educative şi de promovare.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă coordonează implementarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. Prin activităţile noastre ne dorim să realizăm tranziţia societăţii către un model de dezvoltare durabilă conform celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030 adoptată la nivel ONU în 2015. Proiectul prezentat în paragrafele anterioare contribuie în mod direct la trei dintre ODD-uri: Apă curată şi sanitaţie; Viaţă terestră şi biodiversitate; Oraşe şi comunităţi durabile„, se mai precizează în comunicat.