Boris Johnson: „Vom deschide păpușile Matrioșka ale companiilor deținute de ruși”

Publicat: 20 feb. 2022, 15:30, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Boris Johnson: „Vom deschide păpușile Matrioșka ale companiilor deținute de ruși”

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat că, dacă Rusia alege să atace o națiune pașnică și nevinovată precum cea ucraineană, atunci Occidentul trebuie să acționeze. Johnson a avertizat, totodată, asupra consecințelor posibilei escaladări a situației din Ucraina.

Boris Johnson a avut un discurs extrem de dur la Conferința de securitate de la Munchen. „Dacă dialogul eșuează și Rusia alege să folosească forța împotriva unei populației nevinovate și pașnice din Ucraina și să ignore normele internaționale și Carta ONU”, atunci Occidentul „ar trebui să acționeze”, a declarat Johnson, la Munchen, citat de presa britanică. Totodată, acesta a avertizat că dacă Rusia lui Putin va invada Ucraina, „războiul va fi urmat de o perioadă lungă și urâtă, care va consta cu represalii, răzbunare și insurgență”.

Premierul Marii Britanii a mai transmis că țara sa e solidară cu poporul ucrainean și cu partenerii internaționali: „Orice atac va duce la sancțiuni imediate, severe și ample”. Johnson a mai spus că, dacă va izbucni războiul, părinții ruși își vor plânge copiii de pe front care, în felul lor, sunt la fel de nevinovați precum ucrainenii. A mai precizat, de asemenea, că Rusia nu va avea nimic de câștigat dintr-un război, ci „totul de pierdut”.

A promis că va afla cine sunt beneficiarii finali ai entităților corporative dubioase

Boris Johnson a punctat de asemenea că o invazie va avea impact în toată lumea, inclusiv în Asia de Est și Taiwan, și în fiecare domeniu. Premierul britanic a mai declarat că dacă Rusia va ataca, nu va mai putea obține finanțare pe piețele de capital din Londra. A mai promis, de asemenea, că va afla cine sunt beneficiarii finali ai entităților corporative „dubioase”:Vom deschide păpușile Matrioșka ale companiilor deținute de ruși și ale entităților deținute de ruși”.

De fiecare dată când am mers în Ucraina, noi, occidentalii, am spus că stăm în spatele lor. Cât de goale și de jignitoare ar părea aceste cuvinte dacă în momentul în care suveranitatea și independența Ucrainei ar fi amenințate, noi am privi în altă parte?”, a mai declarat premierul britanic Boris Johnson.