Bosch va deschide o fabrică de plăcuțe semiconductoare de un miliard de euro la Dresda

Publicat: 08 iun. 2021, 12:15, de Răzvan Zamfir, în Business , ? cititori
Bosch va deschide o fabrică de plăcuțe semiconductoare de un miliard de euro la Dresda

Bosch va deschide la Dresda o fabrică de plăcuțe semiconductoare, urmare a unei investiții de circa un miliard de euro, va începe producția în iulie. Cand va ajunge la capacitate maximă, fabrica va avea 700 de angajați.. Echipamentele de înaltă automatizare, complet conectate și procesele integrate, combinate cu inteligența artificială (IA), fac din locația din Dresda o fabrică inteligentă și un pionier în materie de Industrie 4.0.

Conform lui Volkmar Denner, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH, noua fabrică va fi cea mai mare investiție unică din istoria de peste 130 de ani a grupului. Producția la Dresda va începe din luna iulie, cu șase luni mai devreme decât era planificat. Din acel moment, semiconductorii fabricați în noua fabrică vor fi montați pe sculele electrice Bosch.

Pentru clienții din industria auto, producția de cipuri va începe în septembrie, prin urmare cu trei luni mai devreme decât era planificat. Astăzi lucrează deja 250 de persoane în fabrica de plăcuțe semiconductoare din capitala landului Saxonia, pe o suprafață de 72.000 de metri pătrați. Forța de muncă urmează să crească la aproximativ 700 de angajați după finalizarea tuturor lucrărilor de construcție.

Piața e în criză de semiconductori

„Pentru Bosch, semiconductorii reprezintă o tehnologie de bază și este important din punct de vedere strategic să îi dezvoltăm și să îi fabricăm noi înșine. La Dresda, cu ajutorul inteligenței artificiale, vom duce producția de semiconductori la un nivel superior. Aceasta este prima noastră fabrică AIoT: complet conectată, bazată pe date și cu auto-optimizare chiar de la început”, a declarat Volkmar Denner.

Compania Robert Bosch a produs componente pentru semiconductori din 1958. Și încă din 1970, la fabrica de la Reutlingen, a realizat componente speciale care nu sunt disponibile pe piață. Bosch a investit peste 2,5 miliarde de euro doar în fabricile de plăcuțe semiconductoare din Reutlingen și Dresda, de la introducerea tehnologiei de 200 milimetri, în 2010. În plus, au fost investite miliarde de euro în dezvoltarea microelectronicii.

O caracteristică a fabricii de plăcuțe semiconductoare este existența unui „geamăn digital”. În timpul construcției, toate părțile fabricii și toate datele de construcție relevante, referitoare la fabrica în ansamblu au fost înregistrate digital și vizualizate într-un model tridimensional.

Cerere în creștere

În 2020, vânzările de semiconductori la nivel mondial s-au ridicat la valoarea de 385 de miliarde de euro, cu o creștere de aproximativ 7% față de 2019. World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) estimează că piața va crește cu aproximativ 11% în 2021, atingând 427 de miliarde de euro.

Semiconductorii pentru aplicațiile din industria automotive au reprezentat anul trecut 10,6% din piața globală de semiconductori. Pe piața de semiconductori EMEA, aceste cipuri au o cotă de piață de 35%.

Anul trecut piața europeană de semiconductori a atins valoarea de 33 de miliarde de euro, vânzări de 10,8 miliarde de euro fiind realizate doar în Germania. Este de așteptat ca vânzările din întreaga Europa să crească cu 5% în 2021, până la aproximativ 35 de miliarde de euro.