Bradul din flacoane de vaccin: Amendat de Garda de Mediu, susținut de doctorii Pistol, Arafat și Gheorghiță

Publicat: 11 dec. 2021, 11:45, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Bradul din flacoane de vaccin: Amendat de Garda de Mediu, susținut de doctorii Pistol, Arafat și Gheorghiță

Bradul din flacoane de vaccin de la Palatul Copiilor ”sancționat” de Garda mediu cu o amendă de 90.000 de lei, este susținut de doctorii Adriana Pistol, Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță. Pe de o parte, Garda de mediu invocă deficiențe în gestionarea deșeurilor medicale, de cealaltă parte, cei trei medici consideră acest brad original un mesaj pentru vieți salvate prin vaccinare.  

”Mesajul din păcate care s-a dorit să fie unul în favoarea vaccinării, un simbol care ar fi putut transforma şi sărbătorile şi România într-un simbol poate că şi internaţional. Mesajul de vieţi salvate ar fi trebuit să fie speculat şi perpetuat către toţi cetăţenii acestei ţări. Sigur nici eu nu pot să comentez deciziile autorităţilor competente, dar cred sincer că orice autoritate competentă are înainte de toate în rolul de a sfătui, eventual recomanda ceva şi nu imediat să vii cu astfel de sume ca amendă. Putea să se recomande, OK, dar ştiţi mesajul a fost transmis, daţi-l jos că nu e chiar corect. Nu era necesar să se meargă până la astfel de sume care nu facă decât să-i demobilizeze pe toţi cei care mai lucrează în acest sistem şi în aceste centre”, a declarat dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

Deșeuri medicale nepericuloase

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr.Valeriu Gheorghiţă, a explicat  că flacoanele de vaccin sunt deșeuri medicale, dar nu sunt periculoase.

”Centrul de vaccinare de la Palatul Naţional al Copiilor şi personalul medical din acest centru este ireproşabil din punct de vedere al activităţii medicale (…) Din punct de vedere al riscului biologic, acele flacoane de vaccin sunt deşeuri medicale, dar sunt deşeuri nepericuloase. Să vă explic. În primul rând, ele conţin vaccin, acest vaccin se administrează oamenilor, al doilea lucru puncţia, înţeparea flaconului, se face cu un ac steril, care nu se foloseşte la pacient. Practic, pentru fiecare persoană în parte se foloseşte un alt ac. În seringă se trage cu un ac şi în momentul în care se administrează pacientului se schimbă acul. Aceste flacoane nu reprezintă un risc biologic, pentru că nu erau contaminate cu produse biologice şi suprafaţa externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte uşor. Consider că riscul real biologic era zero”, a declarat dr. Gheorghiţă.

”Aceste flacoane au salvat vieţi”

Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că amenda este ”distructivă și exagerată” și că flacoanele de vaccin folosite au salvat vieți.  

”Amenda care a fost dată, de 90.000 de lei, dacă este dată pe persoană fizică, este distructivă, este salariul ei pe un an întreg. Intenţia persoanei a fost una foarte bună. Riscul prin utilizarea acestor flacoane a fost unul minim. Faptul că aceste flacoane nu conţineau produse biologice, nu conţineau lucruri care să pună viaţa în pericol, să contamineze pe cineva, asta este deja un semn că nu era o problemă majoră. Omul ăsta a vrut să facă ceva inedit, să transmită un mesaj: ‘Uită-te la Crăciun, aceste flacoane au salvat vieţi’. Poate că a comis o anumită greşeală din punct de vedere al literei legii, poate că a comis o greşeală că a păstrat aceste flacoane, dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem că intenţia a fost una foarte bună. La acest moment, amenda de 90.000 de lei este un mesaj de descurajare totală la orice iniţiativă”, a explicata dr. Arafat.

Amendă record

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au amendat cu 90.000 de lei organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor, care a autorizat construirea unui brad din recipiente de vaccin, precum şi operatorul autorizat pentru transportul deşeurilor medicale din acelaşi centru. Mai mult, compania de transport s-a ales şi cu o notificare către Agenţia pentru Protecţia Mediului, în vederea suspendării activităţii, până la remedierea problemelor constatate, privind nerespectarea regimului de transport al deşeurilor medicale, în vederea eliminării.