BREAKING NEWS Florin Cîțu îl demite pe ministrul Justiției, Stelian Ion UPDATE Barna: Florin Cîțu trebuie să plece; Cioloș: Cîțu a arătat că nu poate conduce nimic; Ion: Și-a semnat plecarea din Guvern!

Premierul Florin Cîțu nu a putut ține ședința de Guvern din această seară din cauza lipsei miniștrilor USR Plus. Dar a decis să îl demită pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care nu a avizat proiectul Anghel Saligny.

Ministrul interimar la Justiție va fi propus Lucian Bode, actualmente ministru al Afacerilor Interne.

Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, domnul Stelian Ion„, a declarat Cîţu, miercuri, la Guvern.

Florin Cîțu a declarat că a anunțat coaliția de guvernare în legătură cu decizia de a-l demite pe Stelian Ion, o decizie pe care și-a asumă.

Prima reacție USR vine pe Facebook de la Dan Barna:

Florin Cițu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cițu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece.

Și Dacian Cioloș a făcut o scurtă remarcă pe Facebook:

Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiției să dea un aviz. Acesta nu mai e un guvern de coaliție!

Ministrul demis Stelian Ion reclamă un șantaj al lui Cîțu:

„Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare.

În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă. Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului.

Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului. Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută.”

Stelian Ion a dat vina pe birocrație

Ministrul Justiției a declarat că nu a avizat proiectul PNDL Anghel Salingy deoarece la minister nu a ajuns documentul în original, ci doar o copie.

„Cred că ministrul Cseke Attila este într-o eroare generată de angajaţii Ministerului Dezvoltării. Nu a transmis Ministerului Justiției proiectul privind programul Anghel Saligny în original, ci o copie. În registrele Ministerului Justiției așa figurează acel dosar, este un document semnat doar de ministrul Cseke Attila, nu actul original, semnat de toți miniștrii avizatori, așa cum prevăd reglementările legale.

Nu-mi imaginez că a fost cu intenţie acea menţiune din scrisoarea de înaintare, că este „original”, deși era doar o copie. Probabil a fost o greșeală care poate fi remediată de Ministerul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației. În aceeaşi zi, s-au trimis acele documente şi către Ministerul Transporturilor, şi către Ministerul Justiţiei, adică nu avea cum să fie „originalul” împărţit la mai multe ministere. Și la Consiliul Legislativ a fost transmis un original, ceea ce nu ar fi fost posibil dacă acesta s-ar fi aflat la Ministerul Justiției.

Ministerul Justiţiei, prin avizele pe care le dă, ajută Guvernul să nu se încalce legea. Rolul Ministerului Justiţie este, printre altele, să se asigure că legalitatea în cadrul procedurilor de adoptare a actelor normative este respectată. Fără avizul Ministerului Justiției, indiferent dacă va fi negativ sau favorabil, acest act normativ nu poate fi aprobat de Guvern. Premierul ar trebui să aibă în continuare încredere în angajaţii şi profesioniştii Ministerului Justiţiei, pentru că suntem acolo ca să tragem semnale de alarmă şi să ne asigurăm că legea şi Constituţia sunt respectate.

Cum fără avizul ministerului programul PNDL nu poate trece, Florin Cîțu a decis să îl demită deoarece nu permite niciunui ministru sabotarea Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...