Britanicul David Nott, chirurg de război, în Ucraina, pentru a-i ajuta pe medici să opereze ”răni îngrozitoare”

Profesorul David Nott este chirurg traumatolog consultant la Spitalul St.Mary’s din Londra. El a fost în misiuni în zone de conflict din Afganistan, Irak, Siria și mai nou în Ucraina. Recent prof. Nott s-a întors din Ucraina și povestește celor de la BBC ororile pe care le provoacă bombardamentele rușilor.  

Profesorul Nott a deslușit rapid tactica Rusiei de bombardare a orașelor care înseamnă spitale, care înseamnă și mulți răniți. ”Provoacă răni îngrozitoare,  îngrozitoare”: schije înfipte în țesuturi moi, în oase și membre.

Chiar și unda de șoc a unei explozii poate provoca pagube uriașe, explică prof. Nott, referindu-se la ”vântul exploziv”, capabil să provoace leziuni, să amputeze membre, să spulbere clădiri…

Arme termobarice: sângerări pe creier și în plămâni

De la prof. Nott aflăm și care sunt consecințele a ceea ce el numește barotrauma, adică vătămarea fizică provocată de modificările presiunii în timpul unei explozii. ”Este o preocupare deosebită din cauza utilizării de Rusia a armelor termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe cu vid. Acestea pot provoca sângerări pe creier și în plămâni, determinând victimele să expectoreze sânge. Ele sunt, de asemenea, capabile să spargă timpanele și să perforeze intestinele”, notează BBC.

Profesorul Nott spune că 115 spitale din Ucraina au fost deja bombardate de ruși și că această tactică este o adevărată armă de război.

Răni groaznice

În timp ce s-a aflat în Ucraina, profesorul Nott a invitat mulți medici în sălile de operație pentru a-l urmări în timp ce efectua operații pentru salvarea unor pacienți cu răni specifice războiului.

Acum, prof. Nott este la Londra. Dar misiunea lui David Nott, realizată prin propria fundație și grupul umanitar UOSSM International, nu s-a încheiat când a părăsit Ucraina.

Recent, Oleksandr, medic ucrainean, s-a aflat în fața unui pacient care avea nevoie de o intervenție chirurgicală pe care nu o mai efectuase. Medicul Oleksandr este printre cei care l-au urmărit pe prof. Nott în timp ce efectua demonstrații într-un spital din Ucraina.  Oleksandr i-a trimis prof. Nott toate datele foto pe smartphone. Am reușit intervenția ”datorită lui David Nott”, a spus medicul Oleksandr.

Acum,  Oleksandr tratează ”răni groaznice” pe care speră să nu le mai vadă niciodată. „Ne-am dori să tratăm traume normale, cum ar fi cele ale bunicilor care au nevoie de înlocuiri articulare, fracturi comune”, spune el, citat de BBC.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...