Brokerii se revoltă: „Frauda de la City Insurance nu putea să existe dacă ASF nu închidea ochii”

Publicat: 05 iul. 2021, 12:44, de Ziarul Puterea, în News , ? cititori
Brokerii se revoltă: „Frauda de la City Insurance nu putea să existe dacă ASF nu închidea ochii”

„Frauda  de sute de milioane de euro de la City Insurance reprezintă cel mai mare tun din ultimii 20 de ani din piața financiară! Populația încă nu înțelege dimensiunea acestei fraude și modul în care va fi afectată.” – Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Frauda de la City Insurance nu putea să existe dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu închidea ochii, a afirmat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, în cadrul unei conferinţe organizată de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii.

Potrivit lui Dan Paul, inexistenţa conturilor bancare ale City Insurance nu putea să fie o surpriză pentru că ASF-ul trebuie să verifice întocmai existenţa conturilor bancare, chiar şi IBAN-ul şi banca la care este deschis acel cont. Dan Paul a mai spus că „este curios dacă autorităţile din România, Parchet şi aşa mai departe, se uită la acest caz şi pun lupa pe ASF, care controlează de mulţi această societate şi acum se miră de inexistenţa unor conturi bancare”. „Mi se pare că trăim în noaptea minţii”, a spus Dan Paul.

„Este informaţie publică”

Dan Paul a afirmat: „Există o asemănare, sunt şi diferenţe, între Wirecard şi compania de asigurări din România care e într-o administrare specială, chiar specială-specială a ASF-ului, la City Insurance. Este informaţie publică… – Wirecard este o companie care a intrat în insolvenţă pentru că auditorii nu au văzut sau s-au făcut că nu văd lipsa unor miliarde din conturi în nişte bănci din Indonezia, China şi aşa mai departe. Acelaşi caz se presupune a fi acum la City Insurance cu diferenţa că acele conturi bancare nu ar exista pe numele companiei. Şi aici vreau să arăt diferenţele: există o problemă a prevenţiei auditorilor care confirmă soldul bancar pentru conturi la o anumită dată şi nu confirmă continuitatea sau soldul de a doua zi. Ăsta este cazul (din) Germania cu Wirecard, unde se pare că auditorii şi-au făcut formal aparenţa de legalitate, adică au confirmat că la o anumită dată banii erau în cont. A doua zi dispăreau. Nu ştiu cum făcea firma că peste un an îi puneau înapoi, apoi iar dispăreau (prin credite intra-grup – n.r.). În România, la City Insurance, este o clară ingerinţă a Autorităţii, a ASF-ului, sau o neglijenţă. Pentru că în regulile societăţilor supravegheate şi controlate de ASF, auditorii trebuie să aibă confirmarea soldului bancar de la bancă. Deci există o corespondenţă între bancă şi auditor. Mai mult, ASF-ul, când vine în control, verifică existenţa conturilor bancare şi chiar IBAN-ul şi banca care a deschis acest cont. Deci nu poate fi o surpriză pentru ASF acum faptul că acele conturi nu au existat niciodată. Deci e o fraudă care nu putea să existe dacă ASF-ul nu închidea ochii”.

Parlamentul ar trebui să facă o comisie care să verifice activitatea ASF

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a mai declarat că „este curios dacă autorităţile din România, Parchet şi aşa mai departe, se uită la acest caz şi pun lupa pe ASF, care controlează de mulţi această societate şi acum se miră de inexistenţa unor conturi bancare”. Acesta a spus de altfel că Parlamentul ar trebui să facă o comisie parlamentară care să verifice activitatea ASF.

Şi acum o să fac trimiterea la ASF-ul din Germania: un investitor neamţ, care a fost acuzat prima oară că este evreu, ca şi cum dacă dacă investitorul e evreu nu are voie să cumpere acţiuni, a cumpărat acţiuni şi a reclamat autorităţilor presupuse nereguli. Imediat informaţia a apărut în Financial Times, unde doi ziarişti au scris despre caz: că unele lucruri nu se leagă, că există inadvertenţe în bilanţ şi aşa mai departe, şi au tot scris. Ce a făcut ASF-ul german e foarte interesant: preşedintele i-a acuzat pe cei doi ziarişti de manipularea pieţei şi le-a făcut plângere penală. Astăzi, preşedintele este acuzat el, printr-o plângere penală a statului german, nu ştiu dacă de manipulare sau de fraudă, (dar) are el un dosar penal. (…)

În România, în cazul FNI-ului, atunci când s-a descoperit o mare fraudă la FNI, preşedintele CNVM-ului de atunci, ASF-ul de azi, profesorul (Ştefan) Boboc, a fost arestat pentru că nu a supravegheat atent fondul de investiţii existând un număr de unităţi de fond pe piaţă neînregistrate în evidenţele societăţii. Sunt curios acum dacă autorităţi din România, Parchet şi aşa mai departe, se uită la acest caz şi pun lupa pe ASF, care controlează de mulţi ani această societate şi acum se miră de inexistenţa unor conturi bancare. Mi se pare că trăim în noaptea minţii.

Mai mult decât atât, am auzit un director din ASF, care e şi director general la direcţia de asigurări, care a spus, dând vina pe fosta autoritate de supraveghere a asigurărilor, pe CSA: «CSA-ul nu a făcut nimic 7 ani de zile, nu a supravegheat nimic la nicio societate de asigurări». Adică de ce Parlamentul, dacă se fac astfel de afirmaţii în spaţiul public, a fost chiar o afirmaţie în faţa Parlamentului, nu face o Comisie parlamentară să verifice activitatea ASF-ului. Adică dacă în Germania se poate, în cazul în care preşedintele unei Autorităţi se face că nu vede sau are alte interese… Cazuri similare (din România) sunt interpretate de autorităţi prin tăcere. Noi trebuie să facem ceva, pentru că, în general, investitorii sau stakeholderii pot să facă prevenţie prin diverse semnale pe care le trag public sau către autorităţi”, a mai declarat Dan Paul.

Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR:

„Veți vedea cu toții, că suma de 170 milioane euro ce lipsește firmei City Insurance, inițial vehiculată de către ASF, să fie una extrem de optimistă, valoarea reala a fraudei situându-se la cel puțin dublul acestei sume.

Frauda de sute de milioane de euro de la City Insurance reprezintă cel mai mare tun din ultimii 20 de ani din piața financiară! Populația încă nu înțelege dimensiunea acestei fraude și modul în care va fi afectată.

Societatea de asigurări a vândut peste 80% din asigurările de bună execuție pentru proiecte de infrastructura rutieră, fiecare proiect fiind de ordinul zecilor de milioane de euro. Tot această societate a garantat și în fața Ministerului de Finanțe că anumite firme aflate în dificultate vor plăti datoriile către ANAF de ordinul milioanelor de euro, iar de curând, Ministerul de Finanțe a început executarea polițelor de asigurare ale firmei City Insurance. Statul român va primi în următoarele 6 luni grave lovituri financiare, când va constata că nu va fi despăgubit de către City Insurance, iar paguba de ordinul sutelor de milioane de euro va fi suportată de către toți cetățenii acestei țări.

Atunci, se pune întrebarea: Vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, direct responsabil de sectorul de asigurări din ASF, pe cine a păzit cu adevărat în toți acești ani?

Consider că Parchetul trebuie de urgență să investigheze cum  a fost posibil ca vicepreședintele sectorului de asigurări să transmită către instanțele de judecată scrisori din partea ASF, atunci când firmei City Insurance i-a fost solicitat falimentul, transmițând instanțelor că firma este solidă și îndeplinește criteriile de solvabilitate. În acest fel, firma City Insurance a scăpat de faliment în ultimii ani. Tot acest vicepreședinte al ASF-ului a transmis public de nenumărate ori, exact ca un magnetofon stricat, că este exclus ca firma de asigurări să intre in faliment.

Aceste mesaje care s-au dovedit a fi mincinoase sunt șocante pentru că aceste declarații publice produc efecte, fiind transmise de către vicepreședintele sectorului de asigurări, numit de Parlamentul României și nu de țața Floarea care vinde păstârnac în Piața Obor.

Cei peste 1 milion de euro încasați zilnic din RCA atât de City Insurance, cât și de către Euroins, trebuie să meargă urgent către plata daunelor, iar organele abilitate ale statului român , trebuie urgent să investigheze ceea ce se întâmplă la această societate de asigurări, pentru că dacă în această situație era cumva o firma de transport, azi erau arestați cu tot circul de rigoare.”