Bruxelles: Activarea unei Directive aprobate după războiul din Iugoslavia și Kosova pentru a ajuta milioanele de refugiați ucraineni

Publicat: 28 feb. 2022, 23:56, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Bruxelles: Activarea unei Directive aprobate după războiul din Iugoslavia și Kosova pentru a ajuta milioanele de refugiați ucraineni
comisia-europeana

Comisia Europeană este pregătită să activeze un mecanism vechi, nefolosit, care ar putea deschide calea milioanelor de ucraineni refugiați pentru a găsi adăpost în Uniune Europeană, transmite Euronews.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 500.000 de ucraineni s-au refugiat în țările vecine – Moldova, România, Ungaria, Slovacia și – mai mult de jumătate – în Polonia.

Comisia avertizează că atacul militar ar putea duce la una dintre cele mai mari crize umanitare din Europa, cu șapte milioane de ucraineni estimați să fie strămutați și 18 milioane de ucraineni afectați de acest conflict, dintr-o populație totală de 41 de milioane de cetățeni.

Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, spune că executivul este gata să declanșeze o directivă UE veche, care ar putea oferi blocului o modalitate rapidă de a gestiona afluxul de refugiați. „Aceasta este într-adevăr o situație în care am putea avea milioane de oameni pe teritoriul nostru și atunci trebuie să ne asigurăm că au protecția corespunzătoare și că au drepturile corespunzătoare”, a declarat Johansson pentru Euronews, în timpul unei vizite în România, unde a vizitat o tabără pentru refugiați ucraineni.

Directiva privind protecția temporară

„Majoritatea ucrainenilor vin acum cu pașapoarte care le oferă intrarea fără viză pentru 90 de zile. Dar trebuie să ne pregătim pentru ziua a 91-a”, a mai spus Ylva Johansson.

Aprobată în 2001 după războaiele din Iugoslavia și Kosovo, Directiva privind protecția temporară este o schemă excepțională, care oferă protecție imediată și temporară persoanelor strămutate din țări non-UE, forțate să-și părăsească casele din cauza unui conflict armat, a violenței endemice sau încălcării sistematice a drepturilor omului.

Mecanismul este destinat să funcționeze atunci când sistemul tradițional de azil este copleșit de sosirea în masă și neașteptată a migranților. Este conceput pentru a realiza un „echilibru de eforturi” între statele membre: alocarea refugiaților se face în funcție de capacitățile de cazare ale fiecărei țări.

Protecția temporară se acordă pentru un an și poate fi prelungită automat de două ori, timp de șase luni. Consiliul poate decide să prelungească în continuare protecția cu încă un an dacă circumstanțele care au declanșat deplasarea sunt încă prezente, în acest caz, dacă războiul din Ucraina continuă.

În total, protecția poate dura până la trei ani.