Bucureștiul se va „îmbogăți” cu mai multe mirosuri? Autoritățile promit altceva

Publicat: 18 iul. 2025, 21:31, de Nitulescu Gabriel, în SOCIAL , ? cititori
Bucureștiul se va „îmbogăți” cu mai multe mirosuri? Autoritățile promit altceva
Ghene subterane

Într-un demers amplu de modernizare a sistemului de salubritate, Primăria Sectorului 6 din București a lansat cel mai mare proiect de colectare separată a deșeurilor din Capitală. De altfel, o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București prevede eliminarea ghenelor din interiorul blocurilor până în 2025, pentru a combate mirosurile neplăcute și infestările cu rozătoare și insecte. Noile platforme subterane vin ca alternativă modernă și eficientă.

Cu 743 de platforme subterane și alte 143 supraterane, noul sistem de strângere a deșeurilor va permite, arată autoritățile locale, colectarea pe patru fracții: hârtie-carton, plastic-metal, biodegradabil și deșeuri reziduale. Valoarea totală a investiției este de 130 de milioane de lei, dintre care 86 de milioane provin din fonduri europene nerambursabile.

Demersurile Primărie Sectorului 6 nu sunt sprijinite și de cetățeni

Obiectivul este finalizarea tuturor celor 743 de locații în acest an, dar lucrările se confruntă cu obstacole legate de infrastructura subterană – rețele de utilități, cabluri și conducte care necesită relocare sau reavizare – dar și cu opoziția multor cetățeni.

„Depunem toate eforturile pentru relocarea platformelor în zone viabile. Lucrările sunt complexe și depind de colaborarea cu mai multe instituții”, au declarat oficiali ai Primăriei.

Totuși, în multe cazuri, demersurile Primărie Sectorului 6 nu sunt sprijinite și de cetățeni, care acuză, în primul rând total neinspirata amplasare a ghenelor, pe aleile principale de acces spre scările blocurilor sau mai rău pe spațiile verzi, în acest ultim caz soluția fiind una nelegală având în vedere OUG nr. 195/2005 privind protectia a mediului, ce interzice schimbarea destinatiei spațiilor verzi – fie declarate ca atare (încadrate ca parcuri, gradini etc.), fie că sunt terenuri amenajate în fapt ca spații verzi.

Alee de bloc

Ghenele vor fi amplasate în locul trandafirilor, pe această alee. Foto: Locatar

Ghenele lipite de locurile de joacă

Mai mult, cetățenii nemulțumiți acuză și faptul că nu au existat consultări cu ei, cu privire la locul unde vor fi puse ghenele, mai ales că amplasarea acestora pe aleile principale de acces în scările blocurilor și în imediata apropiere a spațiului locuibil va genera mirosuri de nesuportat, mai ale pe timpul verilor călduroase.

În replică, autoritățile spun că „Instalarea ghenelor îngropate este menită să reducă mirosurile neplăcute, să elimine dăunătorii din jurul blocurilor și să stimuleze reciclarea eficientă, în conformitate cu angajamentele europene asumate de România pentru 2025,” arată autoritățile locale din Sectorul 6 al Bucureștiului.

De altfel, graba de a bifa niște piloni asumați prin angajamentele europene pare a fi și cauza lipsei consultărilor cu cetățenii.

Amplasmentul nepotrivit al ghenelor este contestat și în cazul unora, supraterane, situate mult prea aproape de locurile de joacă.

Ghene supraterane

Ghene supraterane. Foto: Primăria Sectorului 6

Mai mult, cetățenii spun că, în cazul multora dintre amplasamente nu prea există posibilitatea colectării deșeurilor, în sensul că mașinile de gunoi nu vor putea intra pe actualele alei, mult prea înguste. Ori în acest caz, pentru a se „rezolva” problema, probabil că se va mai lua în plus din alte zone de spațiu verde.

Practic, o inițiativă ce se vrea benefică va fi „îngropată” (și la propriu și la figurat) de graba cu care se încearcă bifarea cheltuirii unor fonduri.