Bugetarii sar ca arşi când îi atinge austeritatea

Publicat: 19 iul. 2025, 15:13, de Anamaria Ionel, în Administratie , ? cititori
Bugetarii sar ca arşi când îi atinge austeritatea

Când vine vorba de austeritate bugetarii din primării sar ca arşi. Funcționarii publici și personalul contractual din administrația locală reacționează vehement la pachetul de reforme propus de Guvernul Bolojan, care le-ar putea plafona salariile și reduce posturile.

După ce primul val de măsuri a afectat întreaga populație – de la antreprenori la pensionari –, bugetarii din primării descoperă acum „injustiția” austerității.

Care sunt măsurile anunţate

Cel de-al doilea pachet de măsuri de austeritate vizează trei blocuri: educația, sănătatea și ordinea publică și apoi administrația centrală. Acesta ar urma să fie finalizat până la sfârșitul lunii iulie.

Vezi şi: https://www.puterea.ro/ilie-bolojan-anunta-masurile-din-al-doilea-pachet-fiscal-este-vizata-administratia-locala-video/

Una dintre măsuri e legată de plafonarea numărului de angajați, de stabilirea unui număr maxim pentru fiecare localitate la nivel național. Pentru primării, indicatorul principal va fi numărul de locuitori, iar pentru Consiliile Județene pot fi indicatori rafinați.

Prim-ministrul a mai explicat că urmează ca primăriile și consiliile județene din România să aibă un număr de angajați prestabilit.

Cea de-a doua măsură prezentată este limitarea numărului de polițiști locali. Norma ar fi de un polițist local la o mie de locuitori.

Autoritățile vor stabili şi o grilă de salarizare, care va trebui aplicată. Autoritățile locale au obligația de a respecta o condiție importantă: salariile funcționarilor să nu depășească salariul viceprimarului. Însă, în multe localități această grilă este dusă la maxim, foarte aproape de salariul viceprimarului.

O altă măsură este posibilitatea ca un funcționar public să aibă norma împărțită între 2-3 primării.

Bugetarii se revoltă

La auzul noilor măsuri, sindicaliştii au reacţionat imediat. Ei se plâng să aceste măsuri ar fi ”o nouă ofensivă austeră împotriva celor care muncesc în condiţii dificile şi precare, în primării subfinanţate, în sate şi oraşe uitate de resursele bugetare, forţate de acum să «se autosusţină», sub ameninţarea unor noi plafonări salariale şi restructurări”.

Ei mai spun că aceste măsuri riscă să arunce administrația publică locală în criză.

Sute de mii de angajaţi în administraţia publică locală

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în decembrie 2024, de 1.306.893, cu 15.101 mai multe comparativ cu prima lună a anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF). Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 838.323 (plus 11.748 faţă de ianuarie 2024). Dintre acestea, 619.119 erau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (plus 10.514 angajaţi, comparativ cu ianuarie).

Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în decembrie anul trecut, 468.570 de persoane (plus 3.353 comparativ cu prima lună din 2024). Dintre acestea 287.022 în instituţii finanţate integral din bugetele locale (plus 2.209) şi 181.548 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii (plus 1.144).