Bugetul Ministerului Agriculturii pe 2024 a primit aviz favorabil

Publicat: 19 dec. 2023, 10:09, de Alice Gherman, în ECONOMIE , ? cititori
Bugetul Ministerului Agriculturii pe 2024 a primit aviz favorabil

Bugetul Ministerului Agriculturii pe 2024 va primi 2% din PIB. Este o victorie pentru Florin Barbu și echipa sa. Este un semnal bun pentru producția românească și munca fermierilor noștri.

„Bugetul Ministerului Agriculturii este unul echilibrat prin care vom continua să susținem producția românească”, a scris cu mândrie ministrul Florin Barbu, pe Facebook. Ministrul Agriculturii consideră că 2% din PIB constituie o reușită pentru ministerul pe care îl conduce. „Dacă producem românește, putem cumpăra românește!”, aceasta e deviza care a stat la baza gândirii și construirii bugetului pentru agricultură.

Florin Barbu a trecut apoi în revistă punctele tari ale bugetului cu care a venit în fața Parlamentului pentru aprobare. „Avem prevăzute aproape 60 de miliarde de lei (credite bugetare + credite de angajament) pe care le vom investi în dezvoltarea agriculturii și satului românesc”.

Un alt punct important al bugetului la Agricultură îl constituie atenția sporită acordată co-finanțării proiectelor derulate din fonduri europene. Ideea este să se atragă toate sumele disponibile nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune. Apoi aceste sume să se investească în fermele și unitățile de producție românești. Peste 12 miliarde de lei revin proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente Planului Național Strategic 2023-2027”.

Ministrul Florin Barbu mai spune că: „Vom continua să acordăm subvențiile fermierilor noștri și sprijinul financiar aferent schemelor de stat, astfel încât producătorii români să aibă fonduri pentru a continua să obțină alimente de calitate. Am prevăzut pentru această categorie peste 7 miliarde de lei.”

Printre programele bune a căror implementare le asigură fermierilor predictibilitate se numără:

1.Programele de susținere a crescătorilor de suine și de păsări pentru reproducție;

2. Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum;

3. Ajutorul de minimis pentru strugurii de masă ;

4. Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate (Programul Tomata);

5. Programul de sprijin a producătorilor de usturoi;

6. Programul de susținere a raselor românești de porcine – Bazna și Mangalița;

7 .Subvenționarea accizei la motorina utilizată în agricultură

8. Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal si zootehnic – Finanțarea investițiilor în zona montană pentru colectarea și depozitarea laptelui, dezvoltarea stânelor, precum și pentru construirea centrelor de colectare- depozitare fructe de pădure, în baza contractelor încheiate până la 31.12.2022