Bugetul, venituri supraestimate și cheltuieli subevaluate

Publicat: 15 mart. 2024, 07:00, de Manuela Dumitru, în ECONOMIE , ? cititori
Bugetul, venituri supraestimate și cheltuieli subevaluate

Anul acesta, bugetul se construiește cu venituri supraestimate și cheltuieli subevaluate, ne spune jurnalistul Constantin Rudnițchi, la Dialogurile Puterii.

La un astfel de buget se mai pot realiza  corelații corecte și cu rezultate așteptate între veniturile supraestimate și cheltuielile subevaluate?

Predictibilitate fiscală și corelații între venituri și  cheltuieli? Aici, ne răspunde Rudnițchi,  e o mare problemă, după părerea mea, pentru că, de câțiva ani buni, avem un buget incert. Haideți să extindem, plecând de la pandemie. 2020 a venit cu acea criză sanitară. A fost nevoie de măsuri de susținere a cetățenilor, fie a salariaților, fie a companiilor. Deficitul, într-adevăr, a urcat foarte mult atunci, la peste 100 de miliarde de lei, dar el a fost acoperit prin datorii.  Și  de atunci, lucrurile s-au perpetuat. Am ajuns anul trecut, când, undeva în luna aprilie, s-a trezit chiar ministrul Finanțelor, care ar fi trebuit să aibă grijă de bugetul țării, să ne spună că are o gaură de 20 de miliarde de lei. Și ce facem cu ea?

Anul acesta, ne uităm ce spune Consiliul Fiscal. Acolo mă uit și vedem că și anul acesta se vorbește despre venituri supraestimate și cheltuieli subevaluate. Adică e un mod foarte simplu de a  așeza bugetul. Adică scrie că vei obține venituri mai mari pe care nu le vei putea obține.

Bugetul cu E-Factura, E-Sigiliu, E-Transport nu funcționează, deocamdată

Dau un singur exemplu, sunt trecute în buget  venituri care ar trebui să fie obținute din această zonă de digitalizare, dar vedem că E-Factura nu funcționează. Deocamdată, e încă în încercări până la jumătatea anului. Nu e o idee rea, da, încă firmele nu s-au obișnuit cu ea și specialiștii ne spun că nu va avea totuși un impact substanțial. Nu va aduce din primul an venituri substanțiale la buget, adică vreo 20 de miliarde de lei pe care i-au trecut în buget din E-Factura, E-Sigiliu, E-Transport și așa mai departe. Deci niște zone din acestea de încercare de control și digitalizare a zonelor de evaziune. Deci acolo e multă incertitudine. Avem destulă incertitudine și din faptul că nu știm care va fi reacția companiilor, care au taxe mai mari. Anul acesta s-ar putea să mai disponibilizeze niște oameni, s-ar putea să găsească niște măsuri de a nu plăti taxa la buget. Nu știu. Sau, în fine, sunt diverse măsuri fiscale de optimizare care se pot lua și atunci încă nu avem certitudinea că veniturile acelea se vor realiza. Pe de altă parte, cheltuielile le evaluezi pentru că trebuie să-ți iasă zona de deficit, dar subevaluare deja vedem. Iată că de două luni, suntem în anul acesta și vedem diverse categorii care vor salarii mai mari de la medici, asistente medicale, la polițiștii locali. Companiile de stat vor și ele bani mai mulți și așa mai departe. Deci administrația, în general, vrea bani mai mulți. În principiu, li se vor da. Nu știu dacă toată suma, toată cererea, dar li se vor da. Profesorii, vor și ei să se ia și așa mai departe. Și atunci, cum va fi bugetul?”

Urmăriți Dialogurile Puterii cu jurnalistul Constantin Rudnițchi, de la ora 19.00 și veți afla despre economia românească și  despre ce ne așteaptă anul viitor, după alegeri.