Aproape de al treilea scrutin? Situație politică neclarificată în Bulgaria

Publicat: 23 aug. 2021, 22:00, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Aproape de al treilea scrutin? Situație politică neclarificată în Bulgaria

Partidul de centru-dreapta GERB a devenit a doua formaţiune politică bulgară ce renunţă la încercarea de formare a unui nou guvern în urma alegerilor parlamentare neconcludente desfăşurate în iulie, ceea ce aduce Bulgaria mai aproape de un al treilea scrutin în acest an, potrivit BTA.

Preşedintele Rumen Radev i-a înmânat lui Daniel Mitov, desemnat candidat al GERB la funcţia de prim-ministru, mandatul pentru formarea unui guvern, mandat returnat imediat şefului statului. Anterior, partidul anti-sistem ‘Există un Astfel de Popor’ (ITN), care la alegerile din 11 iulie a obţinut 65 dintre cele 240 de locuri în parlament, a abandonat eforturile de a forma un guvern minoritar. Cu cele 63 de mandate parlamentare, GERB este departe de a avea o majoritate, iar alte partide au refuzat să coopereze cu această formaţiune, acuzată de corupţie generalizată în timpul guvernului Borisov.

Înainte de a returna mandatul, Daniel Mitov a prezentat presei o listă cu posibili miniştri astfel încât ”oamenii să poată face comparaţii şi să vadă potenţialul” partidului GERB.

Preşedintele trebuie acum să ceară unui al treilea partid să încerce să formeze un guvern!

Acesta este un potenţial cabinet, pe care nu îl vom prezenta oficial pentru că suntem într-o situaţie care nu poate fi clarificată de un al doilea mandat. Nu ne putem baza pe discuţii constructive despre politici sau acorduri de coaliţie’‘, a spus Mitov. Preşedintele Radev trebuie acum să ceară unui al treilea partid să încerce să formeze un guvern, însă analiştii politici sunt de părere că sunt şanse minime de reuşită ţinând cont de divergenţele existente între ITN şi alte două partide anti-sistem mai mici.

Dacă nici al treilea partid nu va reuşi să formeze un guvern, atunci preşedintele bulgar va trebui să dizolve încă o dată parlamentul, să numească un guvern provizoriu şi să convoace în termen de 60 de zile noi alegeri.