Burduja: un competitor puternic pentru Primăria Generală a Capitalei sau un playboy isteț?

Publicat: 20 feb. 2024, 14:00, de Radu Caranfil, în OPINII
Burduja: un competitor puternic pentru Primăria Generală a Capitalei sau un playboy isteț?

În lumea politică a Capitalei României, o nouă figură își face simțită prezența și atrage atenția publicului: Sebastian Burduja. Liderul PNL București și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar al Bucureștiului, iar afirmațiile sale determinate și abordarea pragmatică îl plasează binișor. Dincolo de aspectul fizic avantajos, Sebastia Burduja pare capabil să devină un competitor puternic pentru Primăria Generală a Capitalei.

Sebastia Burduja sfidează oferta electorală actuală pentru Primăria Generală. Vrea să candideze și nu se teme de nici un contracandidat. Deține, în clipa de față, un portofoliu crucial, acela de ministru al energiei. Burduja vine în fața electoratului cu o platformă bazată pe nevoile concrete ale bucureștenilor și pe dorința de schimbare. El subliniază, în mod constant, că Bucureștiul nu mai poate rămâne în stagnare și are nevoie de acțiuni concrete pentru a depăși problemele cu care se confruntă: de la infrastructură precară și trafic infernal, la lipsa de servicii publice și poluarea urbană.

Dacă intrăm pe nisipurile mișcătoare ale speculațiilor, trebuie să ținem cont, în primul rând, de concluzia negocierilor din cadrul Coaliției pe tema comasării. Și pe tema unor eventuale candidaturi comune. Aici pare că s-ar fi bătut palma. Nu avem încă nominalizări. Dar PSD și PNL au realizat, în sfârșit, că au nevoie de un scor relevant în alegeri, care să consolideze pozițiile liderilor actuali și ideea că nu există alternativă reală la guvernare.

În aceste premize, putem căuta să înțelegem logica unor viitoare candidaturi pentru magistraturile majore al României. Astfel, deși nu știm ce intenții are PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, observăm că o candidatură a doamnei Gabriela Firea devine, pe zi ce trece, improbabilă. Fiindcă doamna Firea nu ar fi susținută de electoratul tradițional PNL. Nici Măria Sa, Marcel Ciolacu, nu ar garanta un succes al PSD în București.

Foarte bine plasat, ca popularitate, este Piedone. Dar Piedone nu face parte din PSD și nici din PNL. Candidatul de susținere comună ar trebui să vină, logic, de la PNL. Or, aici, nu se poate vorbi de domnul Ciucă. Pentru că acesta este una din variantele Coaliției pentru prezidențiale. Am mai spus-o, domnul Ciucă îndeplinește toate condițiile pentru a fi propulsat în funcția supremă a Țării. Și atunci, din tot ce mai poate oferi Coaliția, pentru București, rămâne acest băiat simpatic, avântat și frumușel. Domnul Burduja.

Din poziția de ministru al energiei, domnul Burduja caută soluții mediatizabile pentru niște probleme esențiale ale Bucureștilor. Aceasta este o abordare strategică inspirată. În clipa în care promiți bucureștenilor facturi mai mici la gaze e clar că devii memorabil. Și simpatic.

Domnul Sebastian Burduja și-a ales terenul de joacă potrivit, în perspectiva unei candidaturi la PG. Și e dispus să facă pași importanți în această direcție. A înțeles, corect, că drama Bucureștilor – atunci când vine vorba de eterna cârpăceală a rețelei de termoficare – constă în faptul că nu-s bani destui pentru o revoluție imediată. Refacerea infrastructurii ar consuma, pe ani mulți, majoritatea resurselor financiare ale PG. Soluțiile alternative, cum ar fi microcentralele de apartament, nu sunt văzute cu ochi buni de guvernanți. Pentru că ar băga în faliment profund sistemul de încălzire centrală al Capitalei.

Burduja înțelege că, pentru a câștiga încrederea cetățenilor, este necesar să le arate că este un lider care acționează și care livrează rezultate, nu doar promisiuni goale. Pare a fi un comunicator bun. Sfidează. Nu promite imposibilul. Și are farmec personal. Are coi, cum se zice pe la noi.

Burduja reprezintă o nouă generație de lideri politici. Sigur, ne-am mai amăgit în direcția asta. Ponta, Mihai-Răzvan Ungureanu, au fost, nu de mult, speranțe ale schimbării în politica noastră. S-au scufundat, rând pe rând, în irelevanță, datorită compromisurilor. Cărora este foarte greu să le faci față, atunci când bați palma cu diavolul politic. Sebastian Burduja e pe niște cai mărișori. Pare capabil de a marca timpurile pe care le trăiește. Și pe care le trăim. E un avantaj semnificativ. Într-o perioadă în care oamenii sunt din ce în ce mai dezamăgiți de politicienii tradiționali și de promisiunile lor nerealizate, Burduja vine cu un aer de schimbare și de optimism.

Sebastian Burduja se profilează ca un competitor puternic și capabil să înfrunte orice contra-candidat în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Îl vedem cu ochi buni poate și pentru că ne-am cam lămurit de ce sunt capabili ceilalți eventuali competitori. Cristian Popescu Piedone ar fi o candidatură solidă. Fiindcă e convingător în eforturile de a demonstra că are o mentalitate de vecin amabil, gata să pună umărul când ai o problemă. Piedone se mișcă foarte în microuniversul contactului direct cu alegătorii. E prietenos. E participativ. E solidar. Te face să uiți cât costă metrul cub de pavele (nu neapărat necesare). Cu el ai sentimentul că nu ești singur când înfrunți mizeriile zilnice. Este, de fapt, singurul în fața căruia Burduja ar fi obligat să arate mai mult decât un chip atractiv și niște promisiuni care ne înaripează.

Un candidat atractiv fizic

Pentru electoratul românesc este foarte important aspectul fizic al candidatului. Băsescu a demonstrat, la vremea lui, că poți să fii Quasimodo și să câștigi Primăria Generală. Apoi Președinția României. Dar a avut mesaje care au compensat dezavantajul fizic major. În mentalul colectiv a funcționat convingerea că rățușca cea urâtă se va mobiliza în numele tuturor celor lipsiți de darul unui aspect fizic favorabil. Care sunt majoritatea, s-o recunoaștem sportiv.

Este important să recunoaștem, totuși, că, în societatea românească, aspectul fizic poate juca un rol decisiv în modul în care sunt percepuți candidații politici, în special în rândul electoratului feminin. În acest sens, carisma lui Burduja atrebuie văzută ca un atu.

Studii sociologice susțin ideea că prezența lui Burduja în competiția electorală poate să aducă un suflu nou și un interes crescut în rândul votanților, în special în rândul femeilor, care pot fi atrase de carisma și aspectul său plăcut.

Prin urmare, este foarte probabil ca prezența lui Burduja în cursa pentru Primăria Capitalei să genereze o mobilizare sporită a votului feminin și să contribuie la creșterea participării femeilor în procesul electoral.

Lupta pentru Primăria Generală este departe de a fi ușoară. Burduja rămâne optimist și plin de speranță. „Sunt gata să muncesc până pic pentru a face din București un loc mai bun pentru toți. Haideți să construim împreună un viitor mai luminos și să aducem zâmbetul pe fețele tuturor bucureștenilor!

Păi… haide, nea Sebi. Suntem aici, cu ștampila în mână.