Burkina Faso o expulzează pe coordonatoarea ONU

Coordonatoarea ONU în Burkina Faso, italianca Barbara Manzi, a fost declarată ‘persona non grata’ şi ‘rugată să părăsească ţara’ încă de vineri, de către junta la putere în această ţară ce traversează o gravă criză de securitate marcată de atacuri jihadiste repetate, soldate cu mii de morţi în ultimii ani, transmite AFP.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, ‘Barbara Manzi, coordonatoare rezidentă a sistemului Naţiunilor Unite, este declarată persona non grata pe teritoriul Burkina Faso. Ea este, deci, rugată să părăsească Burkina Faso chiar astăzi, 23 decembrie 2022’.

Conform ministrului de externe, Olivia Rouamba, această expulzare se justifică mai ales prin faptul că dna Manzi a decis ‘unilateral’ să retragă personalul neesenţial de la Ouagadougou. ‘Acesta înseamnă discreditarea, pătarea imaginii ţării şi descurajarea potenţialilor investitori (…) Dincolo de aceste fapte, am constatat că dna Manzi prezida haosul în Burkina Faso. Nu ştim pe ce baze poate să o facă. Se fac mari eforturi pe plan securitar şi ONU ar trebui să se constituie în structură de sprijin’, a declarat ministrul la televiziunea naţională.

Pe lângă cererea de retragere a personalului neesenţial, coordonatoarei ONU i se mai reproşează ‘o tentativă de influenţă negativă’ şi de ‘amestec în afacerile politice ale Burkinei Faso’, a indicat o sursă citată de AFP.

Expulzarea coordonatoarei ONU intervine la câteva zile după cea a doi francezi care lucrau pentru o companie din Burkina Faso şi erau suspectaţi de autorităţi că sunt spioni.

Burkina Faso nu este primul stat vest-african care expulzează un responsabil al ONU în acest an.

În iulie, Mali, ţară vecină cu Burkina Faso şi aflată la rândul său într-o gravă criză de securitate, l-a expulzat pe purtătorul de cuvânt al Misiunii ONU în Mali (MINUSMA), Olivier Salgado.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...