Bursa de Valori București a deschis cu tranzacții mixte, ședința de vineri. BET a rămas la valoarea de joi, minus 0,58

Publicat: 14 iun. 2024, 11:52, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Bursa de Valori București a deschis cu tranzacții mixte, ședința de vineri. BET a rămas la valoarea de joi, minus 0,58

Indicii Bursei de Valori București (BVB) erau oscilanți, vineri, la 60 de minute după deschidera pieței, cu indicele BET, stagnant, la valoarea de minus 0,58, de la închiderea de joi.

Și indicele BET-TR al celor mai lichide 20 de companii, era la aceeași valoare de la închiderea din ziua precedenta, în minus cu 1,42 la sută

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de actiuni cotate, era în minus, cu 0,01 la sută. Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, scăzuse cu 0,17 la sută.

Reperul randament al fondurilor de investitii BET-BK era tot în scădere, era de asemenea, în scădere cu 0,06 la sută. Indicele BET-FI al SIF-urilor inregistra o depreciere de 1,01 la sută.

Singurul indice care a înregistrat o ușoară creștre a fost BET-NG, al celor 10 companii din sectorul energetic și al utilităților, cu un plus de 0,12 la sută.

Rulajul pieței era de 8.982.900 lei (1.804.810 euro), la un volum de 3.285.548 de cereri și oferte. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat la 32,3 lei pe unitate în prezent, faţă de circa 17 lei în vara lui 2023, ceea ce înseamnă că principala bancă din România în funcţie de active a urcat cu circa 13 miliarde de lei în capitalizare la aproximativ 26 de miliarde, arată datele BVB.

În acest interval, banca de la Cluj a distribuit şi dividende, urmând să repete operațiunea pe 26 iunie, pentru acţionarii înregistraţi pe 12 iunie.

Odată cu aprecierea preţului acţiunilor, au avut de câştigat si fondurile de pensii private Pilon II, cele care au 26 la sută din capitalul social al companiei.

Datele bursei arată că indicele BET a urcat cu 49 la sută, din iunie 2023, până în prezent, iar cu tot cu dividende, Bursa este pe plus cu 63 la sută.

Bursele europene au închis, joi, în scădere accentuată, după ce investitorii regionali au reacţionat la cea mai recentă decizie de politică monetară a Rezervei Federale a SUA şi la datele privind inflaţia care afectează economia americană.

Indicele Stoxx 600 a închis în minus cu 1,3 la sută, inversând câştigurile ferme de miercuri.

Toate sectoarele au terminat în roşu, acţiunile auto conducând pierderile, cu o scădere de 2,4 la sută, după ce au atins cel mai redus nivel din ultimele patru luni în timpul tranzacţiilor.

Declinul a apărut în timp ce piaţa a analizat o serie de ştiri din sectorul auto de săptămâna aceasta, în special planul Uniunii Europene de a impune tarife mai mari producătorilor chinezi de vehicule electrice şi o anchetă din Marea Britanie privind declaraţiile companiilor privind emisiile.

Acţiunile grupului francez de IT Atos au scăzut iniţial cu 14 la sută, după ce a anunţat vânzarea unităţii sale de consultanţă Worldgrid, înainte de a reveni în verde. Compania a acceptat săptămâna aceasta un acord de salvare menit să dilueze în mare măsură acţionarii existenţi.

Acţiunile platformei de transfer de bani Wise au scăzut cu 15% înainte de a reduce uşor pierderile, după ce fintech-ul britanic şi-a redus previziunile privind creşterea şi marjele, ca parte a rezultatelor sale pe întregul an.

Investitorii globali analizează, între timp, decizia de miercuri a Fed de a menţine dobânda fondurilor federale la 5,25 la sută, până la 5,5 la sută, şi de a anticipa o singură reducere a dobânzii de referinţă în acest an, faţă de cele trei estimate anterior.

Indicele german DAX a scăzut cu 1,97 la sută, CAC 40, al bursei din Paris, cu 2,09 la sută, iar indicele londonez de referinţă FTSE 100 cu 0,68 la sută. Indicele italian FTSE MIB a pierdut 2,21 la sută, în timp ce indicele IBEX 35 de la Madrid a coborât cu 1,54 la sută.