Burse de până la 2000 de euro pentru studenți. Ce criterii trebuie să îndeplinească

Publicat: 08 iul. 2024, 10:36, de Corina Oprea, în Educație , ? cititori
Burse de până la 2000 de euro pentru studenți. Ce criterii trebuie să îndeplinească
sursa: Google

Burse pentru studenți, care pot ajunge și la 2000 de euro. Este important de precizat că nu oricine este eligibil pentru acest ajutor din partea statului, ci trebuie să îndeplinească mai multe condiții clare. Care sunt acestea și cum pot intra în posesia banilor.

Burse pentru studenții care învață în afară

Ministerul Educației din România a decis să acorde burse lunare pentru studenții români care studiază la universități din străinătate, în anumite domenii de interes pentru țară. Această inițiativă vine ca un sprijin financiar semnificativ pentru tinerii care aleg să își continue studiile peste hotare, asigurându-le atât un venit minim lunar, cât și acoperirea unor cheltuieli de transport.

Conform legislației adoptate în 2023, Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, oferă burse pentru stagii universitare de masterat și doctorat, precum și pentru stagii postdoctorale și de cercetare. Bursele lunare variază între 1.000 și 2.000 de euro, în funcție de țara în care studiază beneficiarii.

Pentru a accesa aceste burse, studenții trebuie să participe la un concurs național organizat de Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii. Doar cei care studiază în domenii de interes pentru România sunt eligibili pentru acest sprijin financiar. Printre domeniile prioritare se numără administrarea afacerilor, agronomia, arhitectura, asistența socială, biochimia, contabilitatea, dreptul, economia, farmacia, finanțele, fizica, geografia, ingineria, medicina, sociologia și zootehnia.

Durata și Valoarea Burselor
Conform ordinului ME 4.804/2024, bursele sunt acordate pentru stagii cu o durată de minimum două luni și maximum zece luni. Valoarea burselor diferă în funcție de țara de studiu, reflectând costurile de trai specifice fiecărei regiuni.

Astfel, studenții care studiază în Bulgaria, India, Serbia, Slovacia, Slovenia sau Ungaria vor primi 1.200 de euro pe lună. Cei care își desfășoară studiile în Croația, Estonia, Grecia, Italia, Portugalia, Africa de Sud, Egipt sau Noua Zeelandă vor beneficia de burse lunare de 1.500 de euro. Pentru studenții aflați în Canada, Coreea de Sud, Elveția, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Suedia sau Statele Unite ale Americii, bursele ajung la 2.000 de euro lunar.

„Bursierii care efectuează stagiile prevăzute beneficiază de:
a) o bursă lunară destinată plății unor taxe școlare și, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite;
b) transport dus-întors, cu avionul, cu trenul sau cu autocarul, din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar;
c) plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului”, se arată în HG 118/2023.