Când se pune busuioc sub pernă de Bobotează: Noaptea în care îți poți afla sortitul

Busuiocul sub pernă se pune în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, adică în Ajunul Bobotezei. Tradiția spune că în această noapte fetele nemăritate își vor visa sortitul.

Pentru a-și afla sortitul, fetele își pun sub pernă o crenguță de busuioc primită de la preot. De asemenea, o altă tradiție este ca tinerele să își lege pe inelar un fir roşu de mătase.

Fata care posteşte, se roagă cu credinţa şi aşază acest busuioc sub pernă în ajunul Bobotezei are şanse mari să îşi viseze alesul în această noapte.

Un alt obicei legat de măritişul fetelor tinere este cel al consumării unei turte de făină sărate înainte de culcare. Dacă visezi că un bărbat îţi va aduce apă pentru a-ţi potoli setea, acel bărbat este ursitul tău.

Totodată, dacă te împiedici şi cazi pe gheaţă în ziua de Bobotează este semn sigur că te vei căsători în acel an.

Tot de Bobotează se urmează un ritual al lumânărilor. Într-o farfurie cu apă se lasă să plutească două lumânări, una reprezentând fata şi cealaltă băiatul pe care fata îl place. Se spune că dacă lumânările sunt atrase una spre cealaltă şi se întâlnesc, fata îşi va uni destinul cu cel al bărbatului iubit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...