„Cabinet umflat, corupt, ne-am SĂTURAT de voi!”

Publicat: 26 iul. 2020, 22:26, de Eliza Popa, în Ultimă oră , ? cititori

Zeci de mii de israelieni au manifestat împotriva şomajului, a corupţiei şi a modului în care premierul Benjamin Netanyahu a gestionat măsurile luate împotriva epidemiei.

Poliţia israeliană a reţinut 12 persoane şi a utilizat tunuri cu apă în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică pentru a dispersa manifestanţi furioşi la Ierusalim împotriva politicilor guvernamentale de combatere a pandemiei, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld, citat de DPA. Poliţia a autorizat manifestaţiile în apropiere de reşedinţa oficială a lui Netanyahu din Ierusalim, într-un parc pe malul mării la Tel Aviv şi în alte zone din ţară până cu puţin înainte de miezul nopţii. Pentru prima oară, manifestanţii s-au adunat sâmbătă după apusul soarelui în faţa reşedinţei private a lui Netanyahu din Cezareea, un oraş de coastă în centrul ţării. Ei suflau în trompete, băteau în tobe, agitau pancarte şi scandau sloganuri:”Un milion de şomeri!”, „Bibi, demisia!”, „Ministerul crimei!”, „Ruşine!”, „Cabinet umflat, corupt, ne-am săturat de voi!”. Bibi este diminutivul lui Benjamin Netanyahu. Sloganul „Ministerul crimei” se referă la un dosar de corupţie deschis împotriva premierului în vârstă de 70 de ani, aflat în funcţie din 2009.

După cinci ore

Tot sâmbătă, un bărbat a fost arestat mai devreme de proteste, pentru că se apropiase prea mult de domiciliul lui Netanyahu, conform agerpres.ro. Dar a fost eliberat după câteva ore, după cum a informat postul de televiziune i24News. „Un individ a intrat într-o zonă interzisă, încălcând instrucţiunile Shin Bet şi a refuzat să plece în pofida faptului că un ofiţer de poliţie i-a cerut în mai multe rânduri să o facă”, a indicat și postul de radio Kan.

La proteste, poliţia a distribuit chiar măşti faciale, după cum a declarat Rosenfeld. Totuşi, după cinci ore, la Ierusalim, forţele de ordine au îndemnat mulţimea prin difuzoarele ataşate maşinilor de poliţie să se disperseze şi să se întoarcă acasă. Poliţiştii au ridicat protestatari care se aşezaseră pe trotuare şi refuzaseră să dea curs apelului forţelor de ordine de a se dispersa, într-o demonstraţie de nesupunere civică. „Poliţia va permite demonstraţii, însă, nu va permite perturbări ale ordinii publice”, a spus Rosenfeld.

Yaakov Peri, care a condus agenţia de securitate internă din 1988 până în 1994 şi a fost ministru între anii 2013-2014, a indicat pentru postul de radio citat că se teme ca revoltele în ţară să nu ducă la asasinarea unor înalţi responsabili politici. El a subliniat că atmosfera politică în Israel şi incitarea la ură împotriva premierului ar putea duce la comploturi vizând uciderea acestuia, potrivit i24News.