Cabinetul Ciucă a aprobat comisionul de 400.000.000 de euro din PNRR pentru Fondul European de Investiții

Publicat: 10 mart. 2022, 10:07, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Cabinetul Ciucă a aprobat comisionul de 400.000.000 de euro din PNRR pentru Fondul European de Investiții

PUTEREA a semnalat la începutul acestui an că Executivul României a pus gratuit la dispoziția Fondului European de Investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un fond de risc pentru redresare de 400.000.000 de euro, menționând și către cine merg acei bani și în ce condiții.

Numai că ieri, Guvernul a aprobat acest contract de finanțare extrem de controversat inclus în PNRR de fostul ministru USR Cristian Ghinea și girat de fostul premier Florin Cîțu și vicepremierii de atunci Dan Barna și Hunor Kelemen.

”Se va constitui Comitetul de investiții pentru Fondul de fonduri de capital de risc”

Printr-o Hotărâre de Guvern adoptată ieri, cabinetul Ciucă a consființit ceea ce PUTEREA a anunțat pe 26 ianuarie 2022 ( EXCLUSIV. Cine sunt beneficiarii fondului de risc de 400.000.000 de euro pus gratuit, din PNRR, de Guvernul României), adică faptul că România s-a angajat ”să pună la dispoziția Fondului de fonduri de capital de risc pentru redresare (REF) o sumă totală egală cu Contribuția Angajată care se va ridica la 400.000.000 euro (care va include, pentru a evita orice dubiu, Comisioanele de Administrare, Comisioanele de Performanță și orice Cheltuieli Suplimentare Neprevăzute)”. 

Ca atare, ieri, s-a aprobat ”Contractul de finanţare între Guvernul României reprezentat de Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene şi Fondul European de Investiţii privind Fondul de fonduri de Capital de risc pentru Redresare din cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă al României, semnat Ia Luxemburg la 29 decembrie 2021 şi la Bucureşti la 30 decembrie 2021”. Ca urmare a acestei decizii, se va constitui Comitetul de investiții pentru Fondul de fonduri de capital de risc pentru redresare din cadrul Planului de Redresare și Reziliență a României, prin emiterea unui Ordin comun al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Finanțelor.

400.000.000 de euro pentru 20 de intermediari financiari și 100 de beneficiari

Înființarea unui instrument financiar de capital de risc așa cum este descris în PNRR este un angajament asumat de Guvernul României în cadrul acestui plan. Prin acest instrument de capital de risc, vor fi selectați până la 20 de intermediari financiari pentru o sumă alocată de circa 400 milioane de euro, inclusiv comisionul de management. Numărul estimat de beneficiari este de 100.

Instrumentele financiare de capital de risc prevăzute în acest contract vor crește accesul întreprinderilor românești la finanțare pentru proiecte derulate în cadrul Planului național de redresare și reziliență. Ele vin în sprijinul acoperirii unui deficit de finanțare de capital estimat la 4,8% din PIB de către platforma fi-Compass a Comisiei Europene în parteneriat cu Banca Europeană de investiții într-un studiu publicat pe această temă în decembrie 2019. ( În timp ce oferta de capital de risc pe piața românească este sub media europeană, criza provocată de pandemie a condus la o scădere a numărului de fonduri nou-înființate, potrivit Invest Europe.)

Doar dacă e cazul vor fi scheme de ajutoare de stat și de minimis

Înainte de acordarea finanțărilor pentru întreprinderi, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin atribuțiile sale, consultă Consiliul Concurenței în legătură cu cadrul de ajutoare de stat aplicabil fiecărui instrument și inițiază, dacă e cazul, scheme de ajutoare de stat și de minimis.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin atribuțiile pe care le are în gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul european de redresare și reziliență, negociază și semnează contractele de finanțare din cadrul PNRR implementate prin încredințarea sarcinilor de implementare către un partener de implementare – contracte care trebuie aprobate de către Guvern.

Prin selectarea FEI ca partener de implementare, MIPE s-a asigurat că instrumentele financiare vor fi implementate de o instituție cu experiență atât la nivel național, cât și la nivel internațional în astfel de proiecte. În plus, FEI are un rating cotat AAA conform Moody’s, dispunând de o lichiditate foarte mare și un management prudent al riscului, care se reflectă în performanța superioară a activelor. De menționat că propunerea de încredințare a sarcinilor de implementare prin atribuire directă pentru instrumentul de capital de risc de către FEI este inclusă în PNRR.