Cad serverele la ANAF. Heiuș: ”Nici măcar să vă luăm impozitele cum ar trebui nu mai putem”

Nici nu s-a apropiat bine termenul de 25 mai, când toată lumea trebuia să depună Declaraţia unică pentru definitivarea veniturilor extrasalariale din 2022, că așa cum ne-am obișnuit deja, se întâmplă să cadă serverele la Agenţia Naţională de Administrare Fiscalã (ANAF).

De vină este tehnologia veche de 15 ani, spune șeful ANAF, Lucian Ovidiu Heiuș, care speră totuși ca până la finele lui 2023 situația se va remedia.

Marele lui of este legat mai degrabă de faptul că nu poate să încaseze impozitele contribuabililor, care sunt nevoiți acum să depună declarațiile cu întârziere, iar drept urmare, trebuie să-i păsuiască oarecum.

‘’Am fost obligat să dau un comunicat de presă în care îmi ceream scuze că încă o dată sistemele ANAF au cedat, le-am transmis colegilor mei din teritoriu ca nu care cumva să dea amenzi, ne cerem scuze, aceasta este situația. Noi lucrăm cu o tehnologie veche de 15 ani și nu este de mirare că aceste lucruri se întâmplă din ce în ce mai frecvent. Am vrea să nu ne mai cerem scuze lună de lună, pentru că nu putem nici măcar să vă luăm impozitele așa cu ar trebui. Nu este posibil, deoarece nu puteti să depuneți declarațiile, pentru că au picat serverele. La finele lui 2023 ar trebui finalizat procesul de modernizare al ANAF care să ne aducă și pe noi măcar la zi’’, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș în urmă cu câteva zile la o conferință la USAMV.

Conducerea ANAF și-a cerut scuze contribuabililor pentru situația creată și a recomandat structurilor din teritoriu să aibă în vedere prevederile din Codul de procedură fiscală referitoare la buna-credință a contribuabililor, în cazul celor care nu au putut depune declarația la timp.

„Dată fiind informarea primită de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din partea Centrului Național pentru Informații Financiare, aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, cu privire la sincopele de funcționare ale portalului ANAF și la imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termenul de 25 mai, conducerea Agenției recomandă structurilor sale executive din teritoriu ca, pentru situațiile de nerespectare a termenului de depunere, să-și manifeste rolul activ și să aibă în vedere prevederile din Codul de procedură fiscală referitoare la buna-credință a contribuabililor, potrivit articolului 7, coroborat cu articolul 12. Ne cerem scuze contribuabililor pentru situația întâmpinată, dar avem încredere că odată cu finalizarea procesului de digitalizare a administrației fiscale, nu vor mai avea loc astfel de sincope”, au precizat reprezentanții ANAF.

Data de 25 mai era termenul pentru depunerea Declarației unice pentru definitivarea veniturilor extrasalariale realizate în anul 2022, precum şi a contribuţiilor aferente acestora, dar şi pentru estimarea veniturilor extrasalariale ce urmează să fie obţinute în anul 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...