Cadou de la Guvern. În ciuda morților de pe șosele, punctul de amendă este înghețat

Publicat: 27 nov. 2022, 19:00, de Ziarul Puterea, în ECONOMIE , ? cititori
Cadou de la Guvern. În ciuda morților de pe șosele, punctul de amendă este înghețat

Ar fi al șaptea an consecutiv în care punctul de amendă rămâne la valoarea din 2017, adică la 145 de lei, în ciuda faptului că țara noastră este locul 1 în UE la numărul de morți.

Ministrul de Finanțe a anunțat că punctul de amendă va rămâne tot la valoarea de 145 de lei, deși acesta ar trebui să fie de 300 de lei, adică 10% din valoarea salariului brut pe economie. Acest lucru se rezolvă printr-o Ordonanță de la final de an, un cadou pe care Executivul îl face românilor, însă în fapt nu înseamnă decât vieți pierdute și familii distruse ca urmare a numărului mare de accidente rutiere.

În Parlament, sunt uitate prin sertare legile împotriva șoferilor care umblă băuți sau drogați la volan, care nu respectă regulile de circulație, care provoacă accident rutiere, iar cei bogați cu limuzine care folosesc șoselele precum pistele de aeroport ca să-și ia zborul sunt ușor sancționați cu banii lor puși deoparte pentru sandviș.

Mai exact, depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h / are ca urmări primirea a 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei) + suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile. Amenzile maxime pentru persoanele juridice sunt între 21 și 100 de puncte-amendă (clasa a V-a de sancțiuni), 3045 lei și 14500 lei.

Dacă la noi depășirea vitezei cu 30 km/h de exemplu se sancționează cu cu 6-8 puncte-amendă (870 sau 1.160 lei) + 4 puncte de penalizare, în Grecia depășirea vitezei de peste 30 de km/h înseamnă amenda de 350 euro si reţinerea permisului pentru 60 de zile. Și poate că punctul de amendă ar putea fi și mai mai mult de 10% din salariu minim pe economie, dacă într-adevăr în țara asta ar fi o voce puternică care ar lupta împotriva vinovaților cu volanul în mână.

Citește continuarea articolului pe Romanialibera.ro