Cafeaua și medicamentele: atenție la interacțiuni!

Publicat: 24 oct. 2023, 18:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cafeaua și medicamentele: atenție la interacțiuni!

Cafeaua este asociată cu numeroase beneficii:  este bogată în antioxidanți, revigorează memoria, mărește capacitatea de concentrare …  Totuși, poate deveni periculoasă pentru sănătate dacă o folosim pentru a  lua unele medicamente.

Mulți spun că nu fac această greșeală. Dar din grabă sau neglijență se întâmplă și consecințele sunt majore, potrivit studiilor. Autorii acestora sunt categorici: nu luați medicamente cu cafea și nu luați medicamente, la scurt timp după ce ați băut cafea, pentru a evita interacțiunile.

O echipă internațională, coordonată de endocrinologul italian Luigi Barrea, s-a ocupat de riscurile de reacții nedorite în cazul medicamentelor luate cu cafea. Și s-a ajuns la următoarea concluzie: cafeaua afectează într-o manieră semnificativă absorbția, distribuția, metabolismul și excreția a numeroase medicamente. Aceste efecte sunt amplificate atunci când cafeaua este caldă, chiar fierbinte, micșorând sau potențând acțiunea medicamentului în organism.

Autorii au făcut și o listă cu unele medicamente care nu trebuie administrate cu cafea. În capul listei sunt unele antibiotice prescrise în cistite,  unele medicamente contra răcelilor. De exemplu, cofeina este susceptibilă că măreșe absorbția paracetamolului prezent în multe medicamente prescrise contra virozelor de sezon. Și să nu uităm că acest medicament este extrem de toxic pentru ficat.

Pe aceeași listă sunt unele antidepresive, bronhodilatatoare, unele tratamente contra diabetului și alergiilor, dar și medicamente prescrise în boli ale tiroidei.

Cofeina din cafea este un diuretic. Asta înseamnă că persoanele care folosesc  diuretice contra simptomului de ”picioare grele”,  trebuie să știe că efectul acestor diuretice poate fi amplificat de cafea.

De asemenea, eficacitatea unor tratamente contra hipertensiunii arteriale poate fi micșorată de cafeină.

Și grepfrutul, alcoolul…

Trebuie reținut că nu numai cafeaua, ci și celelale bături care conțin cafeină pot interacționa cu unele medicamente.

Pe  lângă cafea, și alte alimente pot interacționa cu unele medicamente. Și aici există o listă, în care pe primele locuri se află  grepfrutul și alcoolul, la care trebuie să renunțați indiferent ce medicament luați. Pe aceeași listă, mai sunt laptele și lactatele, care vor fi consumate după trei ore de la administrarea antibioticelor; ciocolata dacă faceți tratament contra insomniilor; sucurile proaspete de fructe, care vor fi băute cu cel puțin patru ore după un tratament contra alergiei la polen.