Caii sălbăticiți din Deltă. Planul controversat care încinge spiritele

Publicat: 20 feb. 2024, 15:39, de Vasile Bahrim, în Mediu , ? cititori
Caii sălbăticiți din Deltă. Planul controversat care încinge spiritele

Într-o inițiativă controversată menită să reducă numărul de cai sălbăticiți din Delta Dunării, autoritățile din Tulcea au adoptat, de un an, un plan de acțiune care include identificarea proprietarilor animalelor care pășunează liber în zonă, prinderea şi trimiterea cailor la abatoare.

Planul a stârnit opoziții, printre care și din partea medicului veterinar Ştefan Răileanu, de la Asociaţia Veterinarilor de Ecvine din România, care a evidențiat o serie de probleme legate de modul de implementare a acestuia.

Medicul a criticat folosirea camerelor de supraveghere pe traseele de extracție a cailor, un demers care, paradoxal, a dus la încetarea activităților legale de capturare și extracție a cailor de către asociațiile de crescători sau de către cei care intenționau să vândă legal către abatoare.

„Odată cu apariţia camerelor de supraveghere pe traseele de extracţie a cabalinelor din baltă au dispărut majoritatea ţarcurilor de capturare”, a declarat Răileanu.

În plus, Răileanu a ridicat semne de întrebare cu privire la persoanele implicate în extracția cailor, sugerând că aceasta nu mai este efectuată de localnici cu experiență, ci de „oameni care sunt pensionari ai unor instituţii ale statului”, capabili să intimideze comunitățile locale. Acesta a mai adăugat că interesul crescând pentru carnea de cal din Delta Dunării, în special pe piețele din Italia și Franța, ridică întrebări privind legalitatea transportului și comercializării acesteia.

„Faptul că această resursă generează deja un aşa interes se datorează şi preţului extraordinar de mare cu care se vinde această carne în Italia şi Franţa, unde calul de Delta Dunării are deja un renume”, explică medicul veterinar, subliniind că se depun eforturi juridice serioase pentru protecția acestei specii în Delta Dunării.

Ştefan Răileanu, dedicat protecției cailor sălbatici din Delta Dunării, a oferit adăpost animalelor care altfel ar fi fost trimise la abator. El este cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Delta Dunării și a fondat primul club de echitație din Tulcea, Asociaţia Club Sportiv „Real Racing” Tulcea, în 2008, fiind totodată şi un critic vocal al practicilor autorităților în gestionarea faunei din zonă.

Într-o evaluare amănunțită efectuată în luna februarie 2023, un total de 1.926 de cai sălbăticiți au fost identificați în Delta Dunării pe parcursul a 6,5 ore de survol aerian, cu o acoperire de 839,8 kilometri în 16 zone monitorizate. În zona Grindul Letea, de exemplu, s-a remarcat o creștere semnificativă a populației, de la 444, în 2019, la 915 exemplare, în 2023.