Calitatea vieții la nivel global: pe ce loc e România?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/oameni-fericiti-scaled.jpg)
Raportul global privind progresul social din 2024 arată o stagnare alarmantă în ceea ce privește calitatea vieții la nivel mondial. Doi din trei oameni trăiesc în țări unde bunăstarea socială fie nu s-a îmbunătățit deloc, fie chiar a scăzut față de anii anteriori.
România, țară de categoria a doua
Potrivit Realitatea.net, care citează cel mai recent raport Social Progress Index, România a înregistrat în 2024 un scor general de 74,61, în ușoară creștere față de anul anterior.
Acest scor plasează țara noastră pe locul 45 la nivel mondial, sub toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Ne putem consola că depășim, totuși, state precum Serbia (locul 48), Emiratele Arabe Unite (49) și Qatar (50).
Raportul analizează trei dimensiuni majore: nevoile de bază, bunăstarea și oportunitățile cetățenilor. România se descurcă ceva mai bine la capitolul libertăți civile și acces la informație, dar rămâne deficitară în ceea ce privește sănătatea, educația și serviciile publice de bază.
În mod paradoxal, evoluția economică nu a fost suficientă pentru a echilibra aceste domenii esențiale pentru o viață decentă.
Calitatea vieții stagnează la nivel mondial. Ce trebuie îmbunătățit în țara noastră
Raportul arată că, la nivel global, indicele de progres social a crescut foarte puțin în 2024, ajungând la un scor de 64,02 față de 64 în 2023. După mai bine de un deceniu de îmbunătățiri constante, crizele sanitare și economice au dus la stagnare sau chiar regres în majoritatea regiunilor lumii.
În România, diferențele dintre orașe și mediul rural, accesul inegal la educație și sănătate, dar și calitatea slabă a infrastructurii sociale sunt factori care țin țara departe de primele poziții.
De asemenea, raportul arată că dezvoltarea economică pe hârtie nu este suficientă pentru a genera o creștere reală a calității vieții. Aceasta trebuie însoțită de politici sociale solide și de investiții publice coerente.
Indicele de Progres Social este publicat anual începând cu 2011 și se bazează pe mai mult de 50 de indicatori sociali și de mediu. În ultimul deceniu, România a evoluat lent, dar constant, trecând din a treia categorie în cea de-a doua abia în 2022.
În ciuda poziționării peste media globală, decalajul față de celelalte state europene rămâne semnificativ. Pentru a urca în clasament, România trebuie să investească nu doar în economie, ci și în factori de care ține calitatea vieții de zi cu zi a locuitorilor. Cei mai importanți astfel de factori sunt accesul echitabil la educație, serviciile medicale de bază și o infrastructură socială funcțională.