Cămine de bătrâni amendate pentru mizerie și mâncare stricată

Publicat: 15 mart. 2023, 20:24, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Cămine de bătrâni amendate pentru mizerie și mâncare stricată

Una dintre problemele grave ale societății românești este lipsa de omenie cu care sunt tratați bătrânii care nu mai pot trăi independent sau pe care rudele nu îi pot îngriji 24 de ore din 24 și ajung să fie internați într-un centru social.

Indiferent dacă sunt internați la un centru social al primăriei, la care costurile sunt acoperite cu o parte din pensie sau într-un centru social privat, la care rudele plătesc și până la 3.000-4.000 de lei lunar, în majoritatea cazurilor bătrânii sunt tratați cu aceeași indiferență de angajatele centrelor, sunt nevoiți să își trăiască finalul vieții în condiții de igienă precară, cu paturi și lenjerie murdară, grupuri sanitare insalubre și mâncare stricată.

Căminele de bătrâni ale Primăriei Galați, amendate pentru alimente expirate și condițiile insalubre

În perioada 6 – 13 martie, o echipă de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Galați a efectuat controale la căminele destinate îngrijirii vârstnicilor, în contextul unei campanii de control organizate la nivel național.

Comisarii de la „Protecția Consumatorului” au verificat cum stau lucrurile la  Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale, și Căminul pentru persoane vârstnice „Ştefan cel Mare”, ambele aparținând Primăriei Galați şi la Asociaţia „Paradisul Bunicilor”, un centru social privat din satul Costi, un sat din nordul orașului care a devenit în ultimii 25 de ani un  cartier al Galațiului. La Centrul Multifuncțional sunt 118 de bătrâni, iar la Căminul „Ștefan cel Mare” sunt asistați 57 de bătrâni.

Pentru neregulile constatate, comisarii au aplicat trei amenzi, în valoare de 8.000 lei şi patru avertismente. De asemenea, au dispus „oprirea definitivă de la utilizarea în prepararea hranei a produselor alimentare”.

Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale al Primăriei Galați a fost amendat cu 3.000 de lei, după ce au fost descoperite mai multe produse alimentare expirate. Tot pentru mâncarea stricată cu care erau hrăniți bătrânii a fost amendat cu 5.000 de lei și căminul privat „Paradisul Bunicilor”.

La cel de al doilea centru al primăriei, Căminul „Ștefan cel Mare”, comisarii de la „Protecția Consumatorului” au trecut în nota de control doar un avertisment pentru indiferența cu care este administrat centrul, după ce au descoperit întrerupătoare electrice sparte, care erau un pericol de electrocutare pentru bătrânii asistați, dar și faptul că numărul de grupuri sanitare era foarte mic în raport cu numărul de persoane internate.

Lista neregulilor: mâncare stricată, cearșafuri rupte și murdare, saltele deformate, lipsa dușurilor

Comisarii au întocmit și o listă a principalelor nereguli constatate la cele trei centre sociale de îngrijire a bătrânilor.

 „Neregulile constatate în timpul controalelor, au fost: utilizarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită sau cu starea schimbată, folosirea unor spatii frigorifice neigienizate cu acumulări de gheaţă, utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale (instrumente de lemn şi plastic ce nu pot fi igienizate cu uşurinţă), lipsa noptierelor pentru fiecare pat în parte, utilizarea unor prosoape și a unor cearșafuri cu un grad avansat de uzură, folosirea unor saltele murdare sau deformate, nerespectarea numărului de grupuri sanitare şi duşuri aferente beneficiarilor cazaţi”, au precizat reprezentanții Comisariatului de Protecția Consumatorului Galați.

Date fiind condițiile mizerabile în care trăiesc bătrânii internați în centrele sociale ale Primăriei Galați nici nu prea mai contează că unele servicii la care au dreptul bătrânii, cum ar fi cele de frizerie-coafură sau kinetoterapie, nu sunt efectuate de persoane calificate, ci de colaboratori, aduși să facă un „ciubuc”.

Mizerie și mâncare stricată, la un cămin de bătrâni din Bucureşti. Au fost confiscate 240 de kilograme de alimente expirate

Dovada că mâncarea stricată, cearșafurile murdare și mizeria din toate încăperile unui cămin de bătrâni sunt caracteristicile sistemului de asistență socială din România este o știre de pe data 31 ianuarie, despre controlul efectuat de „Protecția Consumatorului” la un cămin din Sectorul 1 din București

„Echipele de control au descoperit produse expirate, frigidere insalubre, prăfuite, pline de rugină, cu chederele mucegăite. De asemenea, spațiul în care era pregătită mâncarea vârstnicilor erau neigienizate.

În dormitoarele vârstnicilor au fost găsite, de asemenea, nereguli. Lenjeriile de pat erau murdare, saltelele erau deteriorate, neigienizate, rupte și prezentau pete de murdărie. Unele paturi din căminul de bătrâni nici măcar nu aveau cearșafuri sau fețe de pernă.

Pereții erau murdari, loviți, iar multe dintre paturile în care dormeau vârstnicii erau ruginite”, se spunea în comunicatul din 31 ianuarie a ANPC.

Conducerea căminului de bătrâni din Sectorul 1 a fost amendată cu 20.000 de lei, a fost închis blocul alimentar și au fost oprite definitiv de la utilizarea pentru prepararea hranei peste 240 de kilograme de produse alimentare expirate.

După o lună și jumătate, în alt mare oraș, la Galați, la peste 200 de kilometri distanță, au fost descoperite la trei cămine de bătrâni exact aceleași nereguli: mâncare stricată și mizerie. Și este la fel și la trei cămine de bătrâni din Cluj, unde tot „Protecția Consumatorului” a descoperit neregulile.

Scandal la Azilul de bătrâni „Cinque Stelle”. Mizerie de „5 stele”

În luna ianuarie, un imens scandal se producea la Centrul „Cinque Stelle”, un azil privat de bătrâni din comuna Tuluceşti, situată la 15 km de Galați. Rude ale bâtrînilor internați acolo, dar și angajate ale centrului acuzau că proprietarii centrului, familia Lenuţa şi Virgil Toderaşcu, nu îi hrăneau corespunzător pe bătrâni, că mâncarea era ținută în condiții insalubre, că multe angajate nu le dădeau nicio atenție bătrânilor,

Marcel Lungu acuza că fratele său, Nicolae Lungu, ar fi ajuns să sufere de malnutriție din cauza alimentației primite în centru și a fost nevoit să îl mute din centru.

Acuzațiile erau susținute de o altă fostă beneficiară a seviciilor de la „Cinque Stelle”, care a relatat că din cauza unor probleme locomotorii, avea nevoie să fie schimbată, însă infirmierele o schimbau numai o dată pe zi, dimineața, iar în timpul nopții, dacă era nevoie să îi fie schimat pampersul, era ignorată de singura angajată care lucra pe tura de noapte.

Mai multe foste angajate ale Centrului „Cinque Stelle” au dezvăluit că deși aveau certificate de asistent medical generalist erau puse să se ocupe de menaj și de gătit, deoarece nu erau persoane angajate pe aceste posturi. Astfel, mâncarea era făcută de aceleași femei, îmbrăcate în aceleași haine în care erau îmbrăcate și când se ocupau de curățarea WC-urilor și în care schimbau bătrânii.

„Cum e posibil să vin cu microbi, de la patul bolnavului, pe uniformă și să intru în blocul alimentar?”,  a întrebat una dintre fostele angajate.

A rămas o întrebare retorică, fără răspuns, pentru că nu „Protecția Consumatorului” ar trebui să descopere astfel de nereguli.

Sistemul de asistență socială din România ar trebui să aibă, prin organizarea sa în baza legii de funcționare, o componentă de control riguros a condițiilor din centrele sociale de asistare a bătrânilor.