Campania Națională de Vaccinare – haos și incertitudine!

Publicat: 12 ian. 2021, 07:45, de Alin Șerbănescu, în OPINII , ? cititori
Campania Națională de Vaccinare – haos și incertitudine!
Alin Serbanescu
Dacă este să te iei după declarațiile făcute în presă de diverși oficiali, ai putea crede că în România campania de vaccinare impotriva Covid -19 merge ca un ceas elvețian.Însă situația nu este deloc așa.

Dacă este să te iei după declarațiile făcute în presă de diverși oficiali, ai putea crede că în România campania de vaccinare împotriva COVID -19 merge ca un ceas elvețian.

Însă situația nu este deloc așa.

Deși coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a anunțat cu surle și trâmbițe că săptămâna asta începe a doua etapă de vaccinare, pe platforma oficială vaccinare-covid.gov.ro sunt prezentate doar generalități.

Nu există nicăieri rubrici destinate înscrierii cetățenilor care ar trebui să intre în această etapă. Nu se spune dacă acei cetățeni, care fac parte din diverse grupe de risc, trebuie să se înscrie singuri sau vor fi înscriși de instituțiile sau companiile la care lucrează.

Iar aici un caz specific este cel al jurnaliștilor. În etapa a doua se anunță că vor fi vaccinați acei jurnaliști care realizează reportaje din zone cu risc de contaminare. Dar nu se precizează cine face selecția și pe baza căror criterii. În plus, formula în sine este ilogică, deoarece jurnaliștii în general se întorc în redacții, deci este posibil să își contamineze ceilalți colegi. Și este la mintea cocoșului că asta ar duce la incapacitarea respectivului organism de presă.

Nu se înțelege clar, sau mai bine zis nu se înțelege deloc, cum și unde vor fi vaccinați de exemplu cei cu boli autoimune. Cine îi declară și cum se probează existența acestor afecțiuni.

Pentru ca haosul să fie și mai mare, medicilor de familie nu li s-a spus ce și cum trebuie să facă. Nu li s-au cerut informații despre persoanele aflate în evidențe și nu li s-a transmis câte doze de vaccin revin fiecărui medic de familie și când le sunt distribuite.

Cei de la DSP ridică din umeri, când sunt întrebați despre amănunte de genul ăsta iar medicii de familie asistă stupefiați la discrepanța dintre declarațiile publice și realitate.

Nu se știe nici măcar când se încheie prima etapă de vaccinare și câți oameni au mai rămas de vaccinat în această primă etapă.

Autoritățile au anunțat că până pe data de 11 ianuarie au fost vaccinate 125.190 de persoane, dar nu se spune din ce total de persoane care intră în etapa I. Ca atare nici nu se știe dacă restul de doze intrate în tranșe în țară, aproximativ 300.000, se vor aloca pentru prima fază, sau vor fi folosite pentru începerea fazei a doua.

Iar pentru ca situația să fie și mai haotică, primarii nu au primit nici până acum de la Ministerul Sănătății, fondurile necesare pentru deschiderea centrelor de vaccinare.

Ministrul USR al sănătății, Vlad Voiculescu, se ține de miștouri prin presă la adresa unor primari mai vocali și spune senin că nu are ce face până când Guvernul nu aprobă fondurile necesare prin Ordonanță. De parcă domnul Voiculescu nu face parte din actualul guvern și nu are nicio obligație să se implice într-un fel sau altul.

În toată această zăpăceală generalizată, speranța stă în biserică. La propriu. Că lucrurile stau așa, a recunoscut indirect inclusiv Ministerul pe care îl conduce domnul Vlad Voiculescu, printr-un comunicat de presă în care anunță că Biserica Ortodoxă Română se va implica în campania de vaccinare, prin informații oferite cetățenilor. Lovit brusc de o transă mistică, Ministerul domnului Voiculescu ne anunță inclusiv că Papa Francisc se va vaccina și că îi îndeamnă pe toți credincioșii catolici să îi urmeze exemplul.

Ca atare singurul lucru rațional care a mai rămas de făcut în toată această degringoladă este să ne uităm spre cer și să spunem „cu Dumnezeu înainte!”