Canal de ştiri controlat de Discovery, redus la tăcere în Polonia?

Deputaţii polonezi au adoptat o lege controversată, considerată de critici o tentativă a guvernului populist de dreapta de a reduce la tăcere canalul de ştiri independent TVN24, controlat de grupul american Discovery, potrivit AFP.

Guvernul susţine că legea, care a fost adoptată de camera inferioară în pofida obiecţiilor Senatului, va proteja peisajul mediatic polonez împotriva unor actori potenţiali ostili precum Rusia. Pentru a intra în vigoare, legea, care a fost adoptată cu 228 de voturi pentru şi 219 împotrivă, trebuie să fie acum promulgată de preşedintele polonez Andrzej Duda. Potrivit opoziţiei, adoptarea legii a avut loc cu încălcarea regulilor parlamentare şi de drept. Legea va împiedica companiile care nu fac parte din Spaţiul Economic European să deţină o participaţie majoritară în media poloneze.

SUA s-au declarat „profund tulburate”

Această prevedere va obliga în special grupul american Discovery să-şi vândă participaţia majoritară de la TVN, una dintre cele mai mari reţele de televiziune privată din Polonia. TVN24 este canalul său de ştiri şi este considerat unul critic faţă de conservatorii la putere. Senatul, unde opoziţia este majoritară, a votat împotriva legii. Legea a fost iniţial aprobată de camera inferioară în luna august. La momentul respectiv, SUA s-au declarat „profund tulburate” de acest text de lege şi au avertizat asupra impactului său potenţial asupra libertăţii presei în Polonia şi a climatului comercial pentru investitorii străini.

Washingtonul i-a cerut preşedintelui Andrzej Duda să se opună proiectului de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...