Canalele din Delta Dunării seacă, turismul lent în pericol de dispariție

Publicat: 08 aug. 2024, 13:23, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în Turism , ? cititori
Canalele din Delta Dunării seacă, turismul lent în pericol de dispariție

Canalele din Delta Dunării se află într-un proces alarmant de secare, ceea ce pune în pericol turismul lent în regiune, avertizează Ciprian Safca, proprietarul unei firme de excursii în Delta Dunării. Printre consecințele acestui fenomen se numără transformarea Lacului Nebunu în Pădurea Nebunu și dificultăți majore pentru navigație și turism.

În primele zile ale acestei luni, nivelul Dunării în județul Tulcea a scăzut cu peste zece centimetri, determinând autoritățile navale să solicite comandanților de nave să ajusteze capacitatea de încărcare a acestora. Ciprian Safca subliniază că aceste scăderi sunt normale pentru luna august, dar impactul lor asupra mediului și turismului este semnificativ.

„Este ceva normal ceea ce se întâmplă în luna august, în fiecare an scade. Scăderea cotelor implică și faptul că multe lacuri devin mlaștini, unele chiar seacă, adică nu mai sunt accesibile și nu se mai pot vedea,” explică Safca pentru ziaruldelta.ro. „Noi, de la Tulcea, pe traseul principal Mila 23, avem mai multe lacuri care nu se mai pot vedea. Unul dintre ele este Lacul Nebunu, care oricum este protejat, dar înainte se mai putea intra în gura lacului, acum s-a închis și va deveni pădure.”

Impactul asupra turismului lent

Scăderea nivelului apei afectează direct turismul lent, un tip de turism care promovează explorarea relaxată și profundă a Deltei Dunării. „Într-o excursie de patru ore nu se mai poate intra pe niciun lac, doar foarte puțin cu un catamaran intri în gura de lac și cam atât. Dacă nu se iau măsuri în acest sens, turismul lent va muri,” avertizează Safca.

El subliniază și dificultățile crescute în navigație pe canalele mai mici, unde nivelul scăzut al apei face transportul și mai periculos. „Fiind mai puțină apă pe canale, întâlnirile dintre bărci vor fi tot mai aproape, mă refer pe canalele înguste. Scăderea apei periclitează și siguranța navigației pe canalele mai mici din Delta Dunării, unde trebuie mers cu mult mai multă atenție.”

Probleme pentru satele tradiționale

Scăderea nivelului apei afectează și accesul la satele tradiționale din Deltă, cum ar fi Letea și Caraorman, unde lipsa pontoanelor de îmbarcare și debarcare complică opririle de urgență. „Dacă o persoană are nevoie urgentă la toaletă și trebuie să oprești în mal, este mai dificil, mai abrupt, acolo apar problemele,” explică Safca.

Viitorul Lacului Nebunu

Safca anticipează că în câțiva ani, Lacul Nebunu va deveni Pădurea Nebunu, datorită procesului de colmatare și secare. „În vreo trei ani o să se vadă că am avut dreptate, Lacul Nebunu va deveni Pădurea Nebunu,” afirmă el.

Dacă nu se iau măsuri urgente pentru a contracara aceste efecte, turismul lent în Delta Dunării riscă să dispară, afectând nu doar economia locală, ci și experiența unică oferită de această regiune naturală deosebită.