Cancelarul Germaniei a blocat certificarea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Europa de Vest

Publicat: 22 feb. 2022, 15:06, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Cancelarul Germaniei a blocat certificarea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Europa de Vest

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi blocarea procedurii de certificare a gazoductului Nord Steam 2, ca răspuns la decizia de luni a preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din Estul Ucrainei.

Nord Stream 2 ar lega Europa de Vest de rezervele de gaz ruseşti printr-o conexiune pe coasta baltică a Germaniei. Proiectul este finalizat, dar în lipsa unei proceduri de certificare din partea Germaniei, încă nu poate circula gaz prin conductă.

”Nu poate exista certificare” a acestei infrastructuri, a declarat Scholz, dând asigurări că ”situaţia s-a schimbat” după recunoaşterea de către Moscova a independenţei autoproclamatelor republici proruse din regiunea Donbas, în estul Ucrainei. ”Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune”, a insistat Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Michael Martin, aflat în vizită la Berlin. Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 ”va fi reexaminat” de guvernul german, transmit datele EFE, citate de Agerpres.

Scholz a mai spus că guvernul german şi partenerii din Uniunea Europeană vor anunţa ”într-o manieră coordonată” în cursul zilei de marţi sancţiunile pe care le vor impune Rusiei pentru ceea ce el a numit ”o ruptură” a Rusiei de acordurile internaţionale semnate de Moscova în ultimele decenii.

El a pledat totodată pentru depunerea de eforturi diplomatice între occidentali şi ruşi ”pentru a evita o catastrofă”. ”Este important, în afara unor prime sancţiuni, să se evite o nouă escaladă şi deci o catastrofă. (…) Este obiectivul tuturor eforturilor noastre diplomatice”, a adăugat Scholz, subliniind că, ”la 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război ameninţă Europa de Est”, potrivit AFP. ”Nu vom accepta recunoaşterea regiunilor separatiste ucrainene”, a insistat cancelarul german.

Comisia Europeană: Blocarea Nord Stream 2 nu afectează furnizarea de gaze în Europa

Un purtător de cuvânt al Comisiei europene a declarat marţi că „Nord Stream 2 încă nu funcţionează, nu livrează energie în Europa. Nu este o sursă diferită de energie, este o conductă diferită pentru un furnizor existent (…) Nu există nicio schimbare a situaţiei curente”.

Compania rusească Gazprom a construit Nord Stream 2, care se întinde pe o lungime de 1.200 de kilometri, pentru a ocoli Ucraina, în urma unei investiții de peste 11 miliarde de dolari, potrivit publicației americane, Forbes.