Cancer. Vase de sânge cu misiune specială: a transporta limfocitele ”ucigașe” care distrug celulele canceroase

Publicat: 04 feb. 2022, 17:00, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Cancer. Vase de sânge cu misiune specială: a transporta limfocitele ”ucigașe” care distrug celulele canceroase

Cercetătorii de la două prestigioase instituții medicale din Franța au studiat modul în care limfocitele ”ucigașe” au acces la tumori pentru a le distruge. Ei au identificat că anumite vase sanguine au rolul de vehicul care transportă limfocitele ”ucigașe”. Cu cât sunt mai multe vase de acest tip, cu atât un număr mai mare de limfocite ”ucigașe” pătrund în tumori și le distrug.

Celule ucigașe, ”natural killer”,  sunt limfocite ale sistemului imunitar, care au rolul de a neutraliza celulele infectate de virusuri, bacterii, dar și celule canceroase.

Echipa, coordonată de Jean-Philippe Girard, director de cercetare Inserm la Insitutul de farmacologie și biologie structurală (CNSR/Universitatea Toulouse III – ”Paul Sabatier”), în colaborare cu Centrul de luptă contra cancerului ”Gustave Roussy”, a descoperit, de curând, rolul esențial în acest proces al anumitor vase sanguine, numite vase HEV.

Îmbunătățirea imunoterapiei

În premieră, cercetătorii au reușit să filmeze limfocitele care se strecoară prin peretele vaselor HEV pentru a pătrunde în tumori. În plus, cercetătorii au arătat pe modele de animale că creșterea proporției vaselor HEV într-o tumoare îmbunătățește imunoterapia și duce la eliminarea acesteia. 

Cercetătorii au constatat că probabilitatea de vindecare a pacienților afectați de melanomul metastazat (cancer al pielii) tratat cu imunoterapie a crescut atunci când un număr mare de vase HEV sunt prezente în tumori. Rezultatele acestui studiu sunt publicate în revista Cancer Cell , numărul din 3 februarie ac.

Imunoterapia cu anticorpi terapeutici reprezintă o veritabilă revoluție în tratamentul cancerului. Ea permite vindecarea unor pacienți afectați de melanom metastazat, care până acum erau condamnați. Din păcate, imunoterapia nu funcționează în cazul tuturor pacienților și nici în toate formele de cancer. O înțelegere mai profundă a modului de acțiune a tratamentului ar putea permite îmbunătățirea și eficacitatea în cazul unui număr mai mare de bolnavi.

Limfocitele ”ucigașe”, globulele albe prezente în sânge, sunt capabile să elimine celulele canceroase. Este esențial ca un număr mare de celulele ”ucigașe” să ajungă în tumori pentru a apăra organismul de cancer. Echipa de la Universitatea Toulouse a făcut un pas important în direcția înțelegerii mecanismelor care permit limfocitelor ”ucigașe” să penetreze tumorile pentru a le distruge spontan sau ca urmare a imunoterapiei cu anticorpi.