Cancerul de sân ar putea fi eradicat cu ajutorul unui vaccin revoluționar
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/cancer-de-san.jpg)
Un nou tip de vaccin, testat în Statele Unite, dă speranțe milioanelor de femei care luptă cu una dintre cele mai agresive forme de cancer. Vaccinul revoluționar împotriva cancerului de sân a încheiat cu succes prima fază a studiilor clinice, cu rezultate încurajatoare. Cercetătorii estimează că, dacă totul decurge conform planului, cancerul de sân ar putea fi eradicat până în 2030.
Vaccinul care ar putea eradica cancerul de sân
Potrivit The Independent , vaccinul a fost dezvoltat de compania Anixa Biosciences în colaborare cu Cleveland Clinic. Acesta țintește proteina alfa-lactalbumină, prezentă în mod normal doar în perioada alăptării, dar asociată cu forma cea mai periculoasă de cancer mamar, de tip triplu negativ. Acesta este cunoscut pentru rezistența la tratamente și rata crescută de mortalitate.
Prima fază a studiului a inclus 35 de femei cu risc genetic crescut de a face boala, determinat în urma unor testări genetice. Peste 75% dintre participante au dezvoltat un răspuns imun puternic, demonstrat prin prezența anticorpilor în celulele albe din sânge. Acest mecanism ar putea permite sistemului imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase înainte ca boala să se dezvolte.
„Este un mecanism cu totul nou și credem că, dacă va funcționa, ar putea duce la dispariția cancerului de sân, la fel cum s-a întâmplat cu poliomielita sau alte boli infecțioase”, a declarat Dr. Amit Kumar, CEO-ul Anixa, într-un interviu acordat publicației New York Post.
Urmează testarea pe scară largă
Efectele secundare observate până acum au fost minime, limitându-se la iritații locale la locul injecției. Până la sfârșitul anului 2025 este planificată faza a doua a testelor clinice. Aceasta va include un număr mai mare de participante. De asemenea, va extinde testarea și către alte tipuri de cancer de sân.
Dezvoltarea unui astfel de vaccin este extrem de dificilă, având în vedere faptul că cancerul provine din celulele proprii ale organismului. Din acest motiv, sistemul imunitar are dificultăți în a le distinge de cele sănătoase. Multe încercări anterioare au eșuat tocmai din cauza reacțiilor autoimune produse de o anumită proteină.
Un cercetător de la Cleveland Clinic a propus în urmă cu 20 de ani ca această proteină să fie țintită la femeile care nu mai intenționează să aibă copii. Acum, viziunea lui prinde contur.
Proiectul a fost finanțat de Departamentul Apărării al SUA. Însă cercetătorii se tem că viitoarele etape ar putea fi afectate de reducerile bugetare impuse de administrația Trump. Rezultatele de până acum urmează să fie prezentate autorităților, cu speranța că vor obține aprobarea pentru continuarea studiului.
Dacă și următoarele faze vor confirma eficiența acestui vaccin revoluționar, omenirea ar putea fi mai aproape ca oricând de un viitor în care cancerul de sân nu va mai smulge mamele de lângă copii și fiicele de lângă părinți.