Cancerul ficatului: Distrugerea parțială a tumorii cu ultrasunete. Histotripsia, o tehnică dătătoare de speranțe

Publicat: 21 apr. 2022, 09:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cancerul ficatului: Distrugerea parțială a tumorii cu ultrasunete. Histotripsia, o tehnică dătătoare de speranțe
Celule canceroase

Un studiu recent arată că ablația parțială (50%-75%) a tumorii ficatului prin ultrasunete este suficientă pentru regresia totală a cancerului. Undele distrug parțial tumoarea și stimulează sistemul imunitar să elimine restul. O tehnică dătătoare de speranțe, transmite Futura Sante.

În bolile canceroase, tratamentul de referință îl reprezintă extirparea chirurgicală a tumorii. Dar, în multe cazuri, aceasta nu este posibilă: tumoarea este prea mare sau într-o asemenea poziție încât în timpul extragerii sunt afectate țesuturile învecinate. În aceste cazuri se propune chimioterapie sau radioterapie, încercându-se astfel distrugerea sau cel puțin reducerea dimensiunii tumorii în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale. Dar și aceste tratamente nu sunt lipsite de efecte nedorite, iar eficacitatea lor este mai mică comparativ cu intervenția chirurgicală.

O nouă metodă, promițătoare de distrugere mecanică a tumorilor, numită histotripsie, a făcut obiectul unei prezentări ample în numărul din 22 martie 2022 al revistei Cancers.

Este un tratament cu ultrasunete care permite îndepărtarea tumorii cu o precizie milimetrică, fără intervenție chirurgicală, într-o manieră non-invazivă.

Histotripsia, un tratament cu unde sonore

Histotripsia este o tehnică bazată pe ultrasunete, ca în cazul ecografiei. Dar nu este vorba de aceleași unde: cele folosite în histotripsie au o amplitudine mult mai mare. Acestea au acțiuni mecanice violente, care distrug celulele canceroase. Direcționarea cu precizie milimetrică protejează și limitează efectele asupra celulelor sănătoase.

Autorii au dorit să evalueze efectele unei distrugeri parțiale a tumorilor, de la 50% la 75%, prin histotripsie, în cazul șoarecilor afectați de cancer hepatic. Criteriile de evaluare erau progresia tumorii, supraviețuirea globală și apariția metastazelor. Rezultatele arată că ablația parțială a tumorilor a permis o regresie totală a tumorii în 81% din cazuri, fără recidivă și metastaze. Ultrasunetele distrug o parte din celulele canceroase și stimulează sistemul imunitar să continue procesul de lichidare a cancerului, prevenind recidivele și răspândirea celulelor maligne care pot da naștere la metastaze.

În comparație, 100% șoarecii netratați au suferit o creștere a tumorii și metastaze. În plus, rata de supraviețuire a șoarecilor tratați a fost mult mai bună, comparativ celei a șoarecilor netratați.

Avantaje

Această metodă este extrem de promițătoare.

Pe de o parte, este non-invazivă, ceea ce reduce riscurile legate de chirurgie și anestezie. Pe de altă parte, o ablație parțială este suficientă, fiind un progres în cazul tumorilor la care accesul este foarte dificil.

Chiar dacă până acum a fost testată numai pe cancerul ficatului, totuși această tehnică va fi benefică și în cazul cancerelor cu alte localizări.