Cancerul prostatei: O descoperire care ar putea rezolva problema rezistenței celulelor maligne

Cercetătorii olandezi au găsit o soluție la problema rezistenței celulelor maligne la terapiile anti-hormonale.

Hormonoterapia este tratamentul de referință pentru a ține sub control cancerul prostatei. Dar celulele maligne reușesc mai devreme sau mai târziu să reziste acestei terapii. Iată că un grup de cercetători de la Netherlands Cancer Institute pare să fi găsit o soluție surprinzătoare la această problemă.

Cercetările lor publicate în revista Cancer Discovery (27 iunie 2022) sunt dătătoare de speranțe.

Specialiștii au analizat 56 de pacienți afectați de cancerul prostatei în stadiu avansat cărora li s-a administrat tratament anti-hormonal. Ei au descoperit ”că o categorie neașteptată de proteine, și anume proteine care reglează în mod normal ”ceasului” circadian, ar atenua efectele terapiei anti-hormonale. Așadar, aceste proteine ar trebui țintite astfel încât tratamentul să fie eficace.

”Celulele canceroase ale prostatei nu mai au un ritm circadian”, explică Wilbert Zwart, co-autor al acestui studiu. ”Totuși aceste proteine ale ceasului circadian dobândesc o funcție cu totul nouă în celulele tumorale în timpul hormonoterapiei: ele mențin aceste celule canceroase în viață, în ciuda tratamentului. Acest aspect nu a fost niciodată observat până acum”.

Datorită acestor rezultate mai mult decât promițătoare, echipa va colabora cu Institutul olandez Oncode cu scopul de a mări eficacitatea hormonoterapiei.

”Descoperirea noastră ne arată că trebuie să începem să abandonăm căile bătătorite până acum în materie de noi medicamente pentru ca să tratăm cancerul prostatei și să testăm medicamente care acționează asupra proteinelor ritmului circadian”, a concluzionat Zwart.

Din fericire, există deja mai multe terapii care acționează asupra proteinelor ritmului circadian și acestea pot fi asociate cu terapiile anti-hormonale. Această nouă cale, care permite o formă de readaptare a medicamentelor, ar putea salva un deceniu de cercetare, mai spune Zwart.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Dana Budeanu: Au început amantele să cânte la mandolina politică

Articolul publicat, în exclusivitate, de publicația PUTEREA, intitulat „Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban”, a creat mii de reacții. Una dintre reacții îi aparține Danei...