Când poate fi impusă prin lege testarea obligatorie a unor categorii de angajați nevaccinați

Până luni Guvernul își propune să aibă toate avizele şi să trimită la Parlament, în procedură de urgenţă, actul normativ care prevede că anumite categorii profesionale nevaccinate trebuie să se testeze periodic pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

În opinia primului ministru Florin Cîțu, dacă Parlamentul doreşte, proiectul de lege poate fi adoptat în cel mult o săptămână şi jumătate.

Sunt comisii de specialitate acolo, acolo pot fi puse amendamente care să îmbunătăţească proiectul de lege. Ăsta este rolul Parlamentului României. Va trece prin filtrul Parlamentului, care este forul legislativ suprem al României. Proiectul care va pleca de la noi, va pleca cu testarea”, a anunţat Florin Cîţu, joi seară, la TVR.

În opinia sa, va fi un proiect de lege care va include „pe toată lumea”, inclusiv cadrele din învăţământ şi din alte zone profesionale, nu doar personalul medical.

Dacă Parlamentul României vrea, dacă cei doi preşedinţi ai Camerelor vor, acest proiect poate să treacă într-o săptămână şi jumătate”, a adăugat primul ministru.

Premierul a explicat şi de ce a decis relaxări ale restricţiilor în vară: „Orice aş fi spus eu, păream un nebun care spune vaccinaţi-vă că… Oricum am spus că vaccinarea e singura soluţie să scăpăm de pandemie. România a fost zonă verde până acum două săptămâni. Acestea au fost datele, cifrele. Rata de infectare scădea. Era complicat să explici. Ceea ce am spus a fost: avem vaccin, vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă! Am lăsat centrele de vaccinare deschise toată vara”.

Certificatul digital al UE privind COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, ar urma să devină obligatoriu pentru personalul medical, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, despre care ministrul Cseke Attila afirmă că se doreşte adoptarea în regim de urgenţă. Astfel, pentru personalul medical care nu prezintă certificatul digital se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. Suspendarea încetează atunci când angajatul prezintă certificatul digital. După 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. Măsurile se vor aplica şi pentru personalul IGSU/ISU, IGAv şi al laboratoarelor de analize medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...