Când s-aprinde lumina într-o casă nouă…

Ce simte un om când, într-o casă nouă s-aprinde, pentru prima dată, lumina? Emoţie. Desigur, simte emoţie. Poate, e tulburat. Poate e copleşit. Poate e fericit. Poate e năpădit de gânduri.

Poate a trudit mult, ca s-aprindă lumina asta şi nici nu mai ştie ce simte. Lumina aprinsă prima dată într-o casă nouă înseamnă început. Speranţă. Râsete. Voioşie. Gălăgie. Certuri. Neînţelegeri. Mese pline. Muzică. Lacrimi. Dor. Şi dureri. Larmă. Aromă de cafea. Parfum de trandafiri roşii. Miros de vinete şi ardei copţi.

Papuci peste fund. Pantofi roşii. Urcuş. Coborâş. Ghiocei. Frunze veştede. Primăveri. Toamne. Şi veri. Musai, ierni. Fum. Nori. Soare. Ceaţă. Tăceri. Vorbe în doi peri. Cuvinte. De departe. Sau de aproape. Albastru. Şi verde. Roşu. Negru. Alb. Beznă. Lumină. Viu. Scâncet. Căldură. Emoţii iar. Emoţii mereu. Pereţi. Apăsări. Zbor. Căderi. Trăiri. Iubiri. Biserică. Sau, icoane. Viaţă.

Când s-aprinde prima dată lumina într-o casă nouă, înseamnă viaţă. O viaţă care, pesemne, începe cu lumina aprinsă din casa asta nouă. Şi, când omul vede lumina aprinsă în casa lui nouă, se gândeşte, inevitabil şi indubitabil, la o casă mai veche, casa lui mai veche, unde, c-aşa a vrut Pronia, s-a stins, de ceva timp, lumina.

Desigur, dacă se duce acolo, omul apasă, ca acum, în casa nouă, pe întrerupător, şi face lumină. Pentru o clipă. Pentru o oră. Pentru un timp. Dar, acolo, la casa mai veche, lumina s-a stins. Nu se mai aprinde serile, ca odată. Nu mai zâmbeşte, ghiduşă, prin fâşii de întuneric. Nu mai sperie hoţii cu hidos în suflet şi nu mai atrage fluturii albi sau albaştri, ca să danseze un tango în jurul ei.

Lumini s-aprind. Şi lumini se sting. E, o ştim cu toţii, de când lumea, aşa. La o casă nouă, s-aprinde. Lumina. Iar la o casă veche se stinge. Probabil, şi când se stinge, şi când s-aprinde, există emoţie. Când s-aprinde lumina, prima dată, într-o casă nouă, vin, pentru un timp nelimitat, cocorii. La mine, acum, deşi n-ai zice, pentru că ei sunt păsări călătoare şi vin şi pleacă şi vin din nou, şi-au făcut cuib. Trainic. Şi, nu ştiu, tainic. Şi cu lumina aprinsă. În casa nouă…

P.S. Aș fi putut să zic curentul electric, becul, veioza, lustra, lampa de birou, orice altceva, chiar feștila, deși nu prea cadra. Dar numai lumina, cuvântul lumina mi s-a părut adecvat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...