Când se va începe imunizarea cu a treia doză din vaccinul anti-COVID

Valeriu Gheorghiță a oferit marți detalii despre a treia doză de vaccin împotriva COVID-19. Acesta a explicat că, dacă se dă undă verde de la EMA, la începutul lunii octombrie se poate organiza și în România această etapă.

Medicul militar a făcut distincția între a treia doză de vaccin cuprinsă în schema inițială pentru persoane vulnerabile și a treia doză de rapel, administrată la 6 luni după doza inițială:

„Pe de o parte vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie primară sau dobândită cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate , persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare în loc de două doze care se recomand la acest moment.

Această autorizație a fost deja acordată în SUA și în momentul acesta EMA evaluează această indicație atât pentru vaccinul Pfizer, cât și pentru Moderna. De la momentul autorizării, persoanele care se încadrează în aceste grupe de risc vor primi trei doze în loc de două doze la schema inițială.

Se discută de doza de rapel sau booster, care se administrează la cel puțin șase luni față de schema inițială de vaccinare și care de asemenea se propune pentru persoanele vulnerabile, vârstnice, cu afecțiuni cronice și ulterior se vor putea vaccina și celelalte categorii care au primit schema inițială. Sunt încă discuții la nivelul EMA și după ce vom avea aceste recomandări vom putea organiza și în România.

Pentru luna octombrie, începutul lunii octombrie ne propunem să începem această etapă, dacă vor fi emise toate recomandările în acest sens”, a spus Valeriu Gheorghiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...