Când se vor face testele de salivă în școli?

Publicat: 05 nov. 2021, 13:25, de Raluca I. Heroiu, în Educație
Când se vor face testele de salivă în școli?
Evaluarea națională, elevi

Toți elevii, preșcolarii, profesorii, învățătorii și angajații din școli, inclusiv personalul nedidactic, vor face teste de salivă gratuit de două ori pe săptămână. Cel mai probabil, testarea în școli va începe din data de 21 noiembrie.

Departamentul pentru Situații de Urgență este cel care a evaluat că testele de salivă care se vor face în școli sunt necesare de două ori pe săptămână, a precizat ministrul demis al educației, Sorin Cîmpeanu, conform Digi24.

Testele vor putea fi efectuate inclusiv de personalul didactic, însă în prealabil ministrul cere un minim instructaj din partea autorităților sanitare.

 „Ministerul Educaţiei va face tot posibilul să sprijinim, însă nu intră în competenţa Ministerului Educaţiei procedura de administrare a unor teste. Sunt convins că va fi nevoie de un instructaj, chiar dacă sunt teste simplu de administrat. Va trebui definită și cadenţa, și locaţia în care se vor efectua aceste teste. La Ministerul Educaţiei nu avem competenţa să stabilim în ce loc și cum se vor administra aceste teste(…)Sunt convins că împreună cu autoritățile sanitare vom avea această procedură înainte ca testele să ajungă în școli”, a adăugat ministrul. „Oricât ar părea de simplu, având în vedere că avem milioane și milioane de beneficiari, un instructaj minim va trebui făcut”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat de când vor fi disponibile testele de salivă în școli, Sorin Cîmpeanu a spus că Ministerul Educației discută în fiecare zi cu cei care organizează procesul de achiziție și a primit asigurări că sunt în curs de finalizare a achiziției.

„Am primit această explicație – și sunt de acord cu ea – că sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garanție, au un termen minim de cinci zile, apoi se vor semna contractele subsecvente și a fost organizată achiziția pe trei loturi din care primul lot avea ca cerere disponibilitate în 1-5 zile. Cu alte cuvinte, testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21 – 25 noiembrie, în toate școlile”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educației a luat în considerare toate școlile, toate grădinițele, toți elevii și preșcolarii și de asemenea toți profesorii, învățătorii și ceilalți angajați din sistemul de învățământ. Repartiția se va face în funcție de o situație pe care Ministerul Educației a înaintat-o către DSU, iar prin intermediul DSP-urilor și Inspectoratelor Județene Școlare vor ajunge în școli, a detaliat ministrul demis al educației.

El a precizat că în primă fază vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o săptămână, dar acordurile cadru au fost încheiate pentru 70 de milioane de teste, calculul fiind făcut pentru săptămânile de şcoală rămase până la finalul anului.

„Viteza cu care ele vor ajunge în școli este cea care contează acum”, a menționat ministrul.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, la 9 octombrie, folosirea testelor de salivă în școli, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic.